Palmer: Vučić i većina u Srbiji znaju da ne mogu u EU dok ne reše spor sa Kosovom

Izvor: Vostok.rs, 02.Nov.2019, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palmer: Vučić i većina u Srbiji znaju da ne mogu u EU dok ne reše spor sa Kosovom

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer je u Prištini poručio da "normalizacija odnosa Kosova i Srbije" ostaje prioritet SAD. On je rekao da njegova nominacija za izaslanika za Zapadni Balkan naglašava da su SAD tu da "pomognu, a da Kosovo ne može biti izostavljeno iz rešenja". "Kosovo ne može ostati izolovano. Rešenje jednom zauvek odnosa Kosova i Srbije ostaje prioritet", rekao je Palmer. Dodao je da "SAD neće nametati nikakav sporazum bez pristanka obe strane i bez odobrenja u parlamentima", te naglasio da Srbija neće moći da se pridruži EU bez "normalizacije odnosa s Kosovom". 
 "Predsednik Vučić i većina u Srbiji znaju da ne mogu u Evropsku uniju dok ne reše dugotrajni spor sa Kosovom. Dok vodeće ličnosti nastavljaju da odbijaju tretman Kosova kao suseda i tretiraju ga kao svojinu, biće zastoja od kojeg će Srbija politički i ekonomski gubiti. Srbija treba da se usmeri na sveobuhvatne strateške interese. Srbija je agresivna u delegitimizaciji Kosova. Kampanja da se uvere države da povlače nezavisnost Kosova i da se blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama treba da se zaustavi. Uznemiravanje srpskih političkih predstavnika na granici treba da se zaustavi. Ove mere konfrontacije treba da se zaustave na obe strane. One samo otežavaju atmosferu za dogovor koji je Srbiji neophodan kako bi postigla pun potencijal i otvorila evropski put", rekao je Palmer. Palmer je juče Srbiji zapretio sankcijama zbog ruske vojne tehnike.  

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.