Pale prozivke na račun Francuske: Svi vidimo šta se dešava...

Izvor: B92, 01.Jul.2023, 20:08

Pale prozivke na račun Francuske: "Svi vidimo šta se dešava..."

Prisilno prihvatanje migranata dovešće do smanjenja nivoa bezbednosti u Poljskoj.

To je rekao poljski premijer Mateuš Moravjecki, tvrdeći da je politika primanja tražilaca azila doprinela tekućim nemirima u Francuskoj.

Moravjecki je rekao da su u toku nedavnog samita Evropskog saveta u Briselu "nekoliko zemalja, a posebno članice EU i Evropska komisija pokušale da nateraju Poljsku da prihvati princip prinudnog prijema migranata", prenose "RIA Novosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Mi to ne želimo, morali bismo da platimo ogromne sume novca za neprihvaćene migrante", dodao je on, ustvrdivši da nije pristao na "smanjenje bezbednosti u Poljskoj."

Podsetimo, lideri EU prekinuli su pregovore o migracijama pošto su Poljska i Mađarska blokirale napredak nakon što su ranije ovog meseca nadglasane za plan da se migranti koji stižu u Evropu podele među 27 zemalja članica.

Poljska i Mađarska odbile su da podrže izjavu sa samita, za koju je potrebna jednoglasnost.

"Svi vidimo šta se radi u Francuskoj i Švedskoj, gde su ilegalne migracije to dovele do ponora. U toku jedne noći stotine spaljenih kuća, na hiljada zapaljenih automobila, razbijeni prozori, opljačkane bolnice i škole. Danas su to posledice nekontrolisane migracione politike koju nam nude i žele da nas nateraju da vodimo takvu politiku", zaključio je poljski premijer.

Moravjecki je u petak na Tviteru objavio snimak nemira u Parizu i Strazburu u kontrastu sa idiličnim scenama iz Poljske, gde se na kraju pojavljuje natpis: "Ne želimo ovakve scene na našim ulicama".

"Naš plan je Evropa sigurnih granica - bezbednost i javni red - to su vrednosti od kojih sve ostalo počinje", napisao je poljski premijer u propratnoj poruci.

Nasilni protesti izbili su u Francuskoj u utorak nakon što je policajac usmrtio sedamnaestogodišnjaka. Prema tamošnjim vlastima, skoro 1.000 ljudi je uhapšeno širom zemlje, a 45.000 policajaca raspoređeno da se izbore sa ovim nemirom.

Moravjecki je takođe predložio sopstveni plan za migrantsku krizu, a koji predviđa veće investiranje u čuvanje spoljnih granica EU i jačanje "Fronteksa", granične agencije bloka.

Takođe je predložio podržavanje ekonomskog razvoja u zemljama koje su izvor masovne migracije, smanjenje socijalnih davanja za ljude izvan EU i suzbijanje krijumčara i crnog tržišta.

Prema podacima "Fronteksa", vlasti u EU su 2022. godine registrovale 330.000 ilegalnih prelazaka na spoljnoj granici EU, što je agencija opisala kao najveći broj od 2016. i povećanje od 64 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.