Pak se nada dogovoru u Briselu,na obe strane pritisak

Izvor: Press, 31.Mar.2013, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pak se nada dogovoru u Briselu,na obe strane pritisak

Napominjući da i Beograd i Priština očekuju od EU da će u pregovaračkom procesu nešto uraditi za njih tako što će izvršiti pritisak na onog drugog, ona je istakla da će "na obe strane biti izvršen pritisak u smislu postizanja boljih dobrosusedskih odnosa i poboljšanja životne situacije svih građana".
Povodom predloga za formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu, Pak je u intervjuu novosadskom Dnevniku ocenila da je Ahtisarijev plan zadovoljavajući temelj za rešavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i onih problema u severnom delu Kosova, samo kada bi bio sproveden "jedan na jedan".
Kosovske vlasti su, dodala je ona, u tom smislu mogle da urade više i bolje da su "već unapred krenule u ostvarivanje takvog plana na jugu zemlje, recimo u pogledu prava na korišćenje jezika, obrazovanja, jačeg uključivanja Srba u administraciju"... .

Doris Pak je istakla da ta odluka ne može biti nametnuta nikakvom spoljnom silom nego je moraju doneti političari iz Beograda i Prištine, vodeći računa o interesu građana, uz punu svest da će "Srbija i Kosovo jednog dana biti članice EU".
Ona je napomenula da pomirenje nikad nije rezultat prinude i dodala da kada Beograd ispravno protumači znake vremena i shodno tome počne da dela, doći će do datuma za početak pregovora sa EU.
"A ako to ne uradi, mi nećemo biti odgovorni za to odugovlačenje, nego isključivo vlast u Beogradu", rekla je Pak.




Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.