Pahor: Širenje EU obezbeđuje mir

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pahor: Širenje EU obezbeđuje mir

Evropska unija mora da nastavi sa proširenjem na jugoistok Evrope, ako želi trajni mir i stabilnost na Balkanu, izjavio je slovenački premijer Borut Pahor. Mir može da ugrozi nerešavanje osetljivih pitanja u slučaju Bosne, ili "bilateralnih pitanja, u slučaju Srbije i Kosova ili Makedonije i Grčke", kaže Pahor.

Slovenački premijer Borut Pahor rekao je da Evropska unija mora da nastavi sa proširenjem na jugoistok Evrope, ako želi trajni mir i stabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Balkanu.

"Ne treba da zapostavimo taj region i smatramo da je sve u redu samo zato što je tamo u ovom trenutku mirno, jer taj mir bi vrlo lako mogao da bude prekinut", rekao je Pahor u intervjuu agenciji AFP

Uoči posete Francuskoj, gde će razogovarati sa predsednikom Nikolom Srakozijem, Pahor je rekao da će Sarkoziju preneti da bi trenutni "mir u regionu mogao biti ugrožen ako ne bude bilo napretka u rešavanju osetljivih unutrašnjih pitanja kao, na primer, u slučaju Bosne, ili bilateralnih pitanja, kao što je slučaj sa Srbijom i Kosovom ili Makedonijom i Grčkom".

Za razliku od Francuske i Nemačke, Slovenija smatra da bi i Turskoj trebalo omogućiti da jednog dana postane punopravna članica EU, naveo je Pahor.

"Strateški i dugoročno gledano, Evropskoj uniji je u interesu da zemlja poput Turske bude njena članica i ne treba da se plaši toga", rekao je Pahor. 

Prema njegovim rečima,  ta razlika u stavovima neće pokvariti odnose sa Francuskom i Nemačkom.

"Francuska razume reforme koje moja vlada sprovodi. Naš cilj je da se pridružimo Nemačkoj i Francuskoj u pronalaženju izlaska iz krize u kojoj se EU nalazi", rekao je Pahor.

Globalna kriza je zadala udarac slovenačkoj privredi koja je orijentisana na izvoz, pa se BDP te zemlje 2009. godine smanjio za 8,1 odsto, mada se prošle godine povećao za skromnih 1,1 odsto, naveo je AFP.

"Ja ne gajim nikakve iluzije. Svestan sam da prolazimo kroz veoma težak period, ali smatram da smo na pravom putu da izađemo iz krize, bar sa strateške tačke gledišta", zaključio je premijer.

Slovenija je jedina bivša jugoslovenska republika koja je do sada ušla i u EU i u zonu evra i uporno se zalaže za dalje proširenje Unije 27 zemalja na jugoistok
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.