Izvor: RTS, 13.Maj.2021, 19:40

Pahor: Protiv sam promena granica na Balkanu, zalažem se za nastavak proširenja EU

Predsednik Slovenije Borut Pahor ponovio je u Prištini da je protiv promene granica na Balkanu, I da ima potpuno različit stav u odnosu na sadržaj "non-pejpera".
"Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba", rekao je Borut Pahor nakon sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani ponovo komatarišući  >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

Objasnio je da je njegova poseta Prištini pripremana u susret samitu Brdo-Brioni, u ponedeljak – 17. maja, koji obeležava 10 godina od osnivanja.
Najavio je da će na samitu Brdo-Brioni, zatražiti od zemalja članica EU da nastave proširenje Unije na Zapadni Balkan, kako bi se izbegla ideja promene granica.
"Smatram da je među liderima Zapadnog Balkana došlo do smanjenja evropske perspektive I da je to povezano sa usporavanjem članstva država Zapadnog Balkana. Proširenje EU je neophodno i da EU taj prostor vidi kao celinu. To bi ojačalo poverenje ljudi u evropsku perspektivu, podstaklo političku volju za reformama i izbeglo rizik razmišljanja o promenama granica između država", rekao je Pahor.
"U drugoj polovini godine Slovenija će predsedavati EU, I želeo bih da vidim neke pozitivne poteze u ovom pravcu. Prvo testiranje biće sastanak u ponedeljak Brdo-Brioni. Pre samita imaćemo poslednje razgovore i sastanak će biti poruka za EU ​​i zemlje Balkana", rekao je Pahor.
"Priština da doprinese dijalogu novim zamahom"Naveo je da je veliki zagovornik dijaloga Beograda i Prištine i da nova kosovska vlada mora da bude spremna da svom snagom dâ dijalogu novi zamah.
Kosovska predsednica rekla je da će Priština biti deo dijaloga, insistirajući na pitanjima kao što su nestali.
"Kosovo će biti deo dijaloga s obzirom na to da je 'status Kosova jednom zauvek utvrđen 17. februara 2008'. Kosovo će sedeti za stolom i bavićemo se pitanjima koja su važna za naš narod, kao što je pitanje nestalih osoba", navela je Osmanijeva.
Navela je da je Prištini potrebna slovenačka pomoć po pitanju vakcina protiv kovida, zahtevajući od Pahora da podršku u procesu evropskih integracija.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pahor: Integracija u EU rešenje da se izbegnu razgovori o promeni granica

Izvor: Danas, 13.Maj.2021

Proširenje Evropske unije je neophodno i time bi se izbegli razgovori o promeni granica na zapadnom Balkanu, poručio je danas u Prištini predsednik Slovenije Borut Pahor posle razgovora sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani.

Nastavak na Danas...

"Moj stav je potpuno suprotan. Ne slažem se"

Izvor: B92, 13.Maj.2021

Predsednik Slovenije Borut Paho izjavio je da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da se zalaže za nastavak proširenja EU...On se danas sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani...Slovenački predsednik je izjavio da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.