PROGRAM KOVAKS IMA PROBLEM! Srbija na vreme obezbedila vakcine, kada će ih dobiti ostatak Zapadnog Balkana?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021, 09:56

PROGRAM "KOVAKS" IMA PROBLEM! Srbija na vreme obezbedila vakcine, kada će ih dobiti ostatak Zapadnog Balkana?

Program "Kovaks" ima problem u nabavci vakcina, traži se rešenje za Zapadni Balkan

Lideri EU zatražili su sinoć veću solidarnost sa trećim zemljama kada je reč o isporuci vakcina, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će zapadni Balkan dobiti vakcine od EU "što je pre moguće".

Fon der Lajen ocenjuje da Kovaks instrument, koji je isključivo namenjen za nabavaku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vakcina za zemlje sa malim i srednjim primanjima, "trenutno ima problema u nabavci vakcina" i da EU uspostavlja "drugu traku" kojim bi se zemljama regiona donirale doze direktno od zemlja članica.

Press Conference following #EUCO VTC on coronavirus https://t.co/1DZsTVLyza

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 21, 2021

- Predložila sam EU mehanizam kojim će te zemlje imati pristup delu vakcina iz naših rezervi. Možemo i moraćemo da to uradimo bez prekidanja naših nacionalnih kampanja vakcinacije i uz koordinaciju sa farmaceutskim kompanijama, rekla je Fon der Lajen posle samita lidera EU u formatu video-konferencije.

On dodaje da je pomoć trećim zemljama da dobiju vakcine u intersu same EU.

- Što duže virus kruži svetom, više je rizika od mutacija i više rizika za naše zdravlje. Zato je u našem interesu da u ranoj fazi podelimo vakcine sa drugim regionima sveta - kaže Fon der Lajen.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.