Lajen: Vakcine za zapadni Balkan što je pre moguće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2021, 01:20

Lajen: Vakcine za zapadni Balkan što je pre moguće

Lideri EU zatražili su veću solidarnost sa trećim zemljama kada je reč o isporuci vakcina, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će zapadni Balkan dobiti vakcine od EU ”što je pre moguće”.

Fon der Lajen ocenjuje da ”Kovaks” instrument, koji je isključivo namenjen za nabavku vakcina za zemlje sa malim i srednjim primanjima, ”trenutno ima problema u nabavci vakcina” >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i da EU uspostvalja ”drugu traku” kojim bi se zemljama regiona donirale doze direktno od zemlja članica.

”Predložila sam EU mehanizam kojim će te zemlje imati pristup delu vakcina iz naših rezervi. Možemo i moraćemo da to uradimo bez prekidanja naših nacionalnih kampanja vakcinacje i uz koordinaciju sa farmaceutskim kompanijama”, rekla je Fon der Lajen posle samita lidera EU u formatu video-konferencije.

On dodaje da je pomoć trećim zemljama da dobiju vakcine u interesu same EU.

”Što duže virus kruži svetom, više je rizika od mutacija i više rizika za naše zdravlje. Zato je u našem interesu da u ranoj fazi podelimo vakcine sa drugim regionima sveta”, kaže Fon der Lajen.

Mišel: Sertifikat o vakcinaciji medicinski, ne putni dokument

Lideri zemlja članica EU su razmatrali pitanje sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19 i zaključili da u ovom trenutku ne može biti govora o njihovoj upotrebi kao putnom dokumentu.

”Sertifikati kao dokument o vakcinaciji su medicinska potreba koja je već standardizovana u svetu. Drugo je pitanje za šta se oni mogu još koristiti i to se tek mora pažljivo razmotriti i eventualno usvojiti konsenzusom”, poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel posle samita u četvrtak uveče.

Mišel je posle sastanka kojim je on predsedavao, naglasio da se o sertifikatima o vakcinaciji kao ”putnom dokumentu” ne može razgovarati bez potvrđenih informacija o tome da li je vakcinisana osoba i dalje prenosnik virusa ili koliko traje imunizacija.

”Tu su i politička pitanja o poštovanju prava onih koji nisu imali pristup vakcini ili nisu smeli iz nekog razloga da je prime kao i pitanje zaštite ličnih podataka”, navodi Mišel.

On napominje da će se u EU o drugačijoj upotrebi sertifikata o vakcinaciji protiv kovida-19, sem osnovne medicinske informacije, detaljnije razgovarati u budućnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

PROGRAM "KOVAKS" IMA PROBLEM! Srbija na vreme obezbedila vakcine, kada će ih dobiti ostatak Zapadnog Balkana?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2021

Program "Kovaks" ima problem u nabavci vakcina, traži se rešenje za Zapadni Balkan..Lideri EU zatražili su sinoć veću solidarnost sa trećim zemljama kada je reč o isporuci vakcina, a predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će zapadni Balkan dobiti vakcine od EU "što je pre...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.