NOVA PODVALA LAŽNE DRŽAVE: Vjosa Osmani najavila da će Priština izaći sa konačnim nacrtom ZSO

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 14:15

NOVA PODVALA LAŽNE DRŽAVE: Vjosa Osmani najavila da će Priština izaći sa konačnim nacrtom ZSO

Mada nema pravo na to, Prištinska strana radi na pisanju nacrta statuta Zajednice srpskih opština.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je nakon obraćanja Evropskom parlamentu, na konferenciji za novinare, istakla da kosovske institucije pripremaju nacrt Zajednice opština sa srpskom većinom, pošto je Vlada zemlje dobila obaveze od proces dijaloga uz posredovanje Evropske unije i uz podršku Sjedinjenih Američkih Država.

Prema njenim rečima, u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovom trenutku, odnosno po pitanju Zajednice, Kosovo se konsultuje sa prijateljima, dobronamernicima i stručnjacima kako bi konačno predložilo svoj nacrt kakav je preduzelo u ovom procesu.

- Institucije Kosova su preuzele obaveze u procesu dijaloga u Briselu, da pripreme nacrt, taj nacrt se priprema, radi se i to je taj nacrt koji će postaviti osnovu za razgovore u Briselu u vezi sa Zajednicom, uzimajući u obzir tri osnovna elementa.

Prvi je naš Ustav, drugi je odluka Ustavnog suda iz 2015. godine i treći je američki stav koji su u pisanoj formi objavili Šole i Eskobar, ovo su parametri, naši stručnjaci rade i nacrti se konsoliduju - rekla je Osmani na konferenciji za medije.

Upitana o zategnutim odnosima između Kosova i međunarodne zajednice, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom, Osmani je rekla da se ono sa čime se Kosovo suočava može opisati kao izazovi, izazovi koji će, prema njenim rečima, biti prevaziđeni.

Ona je istakla i da je Kosovo na dobrom putu da prevaziđe situaciju stvorenu na severu zemlje.

- Moramo da shvatimo da su savezi vrednost, savezi su moć i zato ćemo nastaviti da radimo zajedno sa prijateljima na putu napred, ono sa čime se sada suočavamo su izazovi, ali to su izazovi koje ćemo prevazići, mi smo na pravom putu da ih prevaziđem. Stalno sam u kontaktu sa našim partnerima sa SAD sa EU, rekao bih da smo blizu toga da put napred bude zajedničko rešenje, postoje neki detalji o kojima treba razgovarati, ali imam puno poverenje da bi ovaj izazov bio savladan, put napred mora biti zajednički put.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Osmani: Blizu smo rešenja krize na severu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 14.Jun.2023

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su institucije Kosova blizu stanja "predstojećeg rešenja" za napetosti na severu zemlje. Na medijskoj konferenciji u Strasbourgu, nakon govora u Evropskom parlamentu, Osmani je rekla da se Kosovo trenutno suočava s izazovima, ali je dodala da smo "na pravom...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.