PREMIJERKA NOKAUTIRANA Ogromnom većinom odbijen sporazum o Bregzitu Tereze Mej, haos na pomolu, opozicija traži pad vlade

Izvor: Press, 16.Jan.2019, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PREMIJERKA NOKAUTIRANA Ogromnom većinom odbijen sporazum o Bregzitu Tereze Mej, haos na pomolu, opozicija traži pad vlade

Britanski parlament odbio je predlog premijerke Tereze Mej o Bregzitu, koji je dogovorila sa Evropskom unijom. Protiv njenog predloga glasala su 432 poslanika, a za je bilo 202.
Foto:Blic
Lider opozicione Laburističke partije DŽeremi Korbin podneo je predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi nakon istorijskog poraza premijerke. Britanska vlada je potvrdila da će se o tome sutra raspravljati >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i glasati.
Glasanje u Parlamentu predstavlja preokret koji bi mogao da dovede do izlaska Britanije iz EU bez sporazuma ili čak do povlačenja odluke o napuštanju Unije iz 2016. godine. Na glasanju su snage udružile pristalice "Bregzita" i oni koji žele da Velika Britanija ostane u Uniji.

Poraz Mejove na današnjem glasanju, koji je prvi poraz jednog sporazuma još od 1864. godine, označava kolaps njene dvogodišnje strategije prijateljskog izlaska iz EU, uz zadržavanje bliskih veza nakon 29. marta, kada je planiran "Bregzit".
Foto: Facundo Arrizablaga / EPA;
Tereza Mej
Nakon što su poslanici velikom većinom odbacili plan o Bregzitu, Mej je poručila da je vlada čula mišljenje parlamenta, ali da je bitno da obe strane slušaju volju britanskog naroda.
 

"Svaki dan koji prođe bez rešenja ovog problema znači više nesigurnosti, više ogorčenja i više mržnje", rekla je Mejova, prenosi Rojters.
Britanska premijerka kaže da će prvo sačekati potvrdu da li vlada uživa poverenje parlamenta, jer je sutra očekuje glasanje o nepoverenju vladi.
"Jasno je da parlament ne podržava ovaj dogovor. Večerašnje glasanje ne govori nam šta podržava. Ne govori nam kako ili da li uopšte ima nameru da ispoštuje odluku koju je britanski narod doneo na referendumu, koji je parlament odlučio da održi", rekla je Mejova.

Inače, uoči večerašnjeg glasanja Mejova je izjavila da je narod na referendumu pokazao da ne želi da ostane u Evropskoj uniji.
"Izlaznost na referendumu bila je visoka, a rezultat je bio jasan. Ova debata je istorijska za parlament i našu zemlju. U ovome trenutku ogromna je odgovornost na svima nama jer ova odluka će odrediti budućnost naše zemlje. Neka niko ne sumnja u snagu ove ustanove kada je demokratija u pitanju", rekla je Mej, prenosi "Gardijan".
Prema njenim rečima, poslanici su dužni da ispune demokratske želje britanskog naroda, kao i da su tu da služe ljudima koji su čekali u redu da glasaju na referendumu i koji su verovali političarima.
"Drugi referendum bi produbio nejedinstvo. Ne bi bilo dogovora o tom pitanju, ne bismo imali vremena za implementaciju, bez uzajamne zaštite prava građana. Nijedan dogovor ne bi značio nikakvo sigurnosno partnerstvo sa EU", poručila je Mej.

Korbin je prethodno izjavio je da bi Velika Britanija mogla ponovo da pokrene pregovore sa EU u vezi sa uslovima "Bregzita", ukoliko britanski Parlament ne podrži sporazum koji su postigli London i Brisel.
On je pred glasanje o sporazumu o "Bregzitu" pozvao poslanike u britanskom Parlamentu da odbace sporazum koji je Tereza Mej postigla sa Briselom.
Korbin je pregovaračima EU poručio da ne bi trebalo odbaciti mogućnost nastavka pregovora o "Bregzitu" ukoliko Parlament ne podrži sporazum.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Korbin o "zombi vladi", Mejova traži podršku

Izvor: RTS, 16.Jan.2019

U Vestminsteru poslanici raspravljaju o podršci vladi Tereze Mej. U prvom obraćanju, lider vodeće opozicione Laburističke partije izjavio je da Mejova vodi "zombi vladu". Premijerka traži podršku. . Britanski poslanici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.