POMOĆ EU ZAPADNOM BALKANU: Daćemo vakcine, ne znamo kad i ne znamo koliko, vaše je samo da verujete

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2021, 12:57

POMOĆ EU ZAPADNOM BALKANU: Daćemo vakcine, ne znamo kad i ne znamo koliko, vaše je samo da verujete

Lideri zemalja Evropske unije će se deveti put sastati putem video konfrencije posvećene isključivo borbi protiv pandemije kovida-19

Lideri zemlja članica EU na sutrašnjoj video konfrenciji razgovaraće o solidarnosti EU sa trećim zemljma kada je reč o isporuci vakcina, ali se ne očekuje konkretizacija termina, niti količina doza koje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bi mogle da stignu na Zapadni Balkan.

- Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namera da to realizijemo kada budemo i sami dovoljno napredovali - objašanjava zvaničnik EU.

Pred sutrašnji sastanak EU lidera, koji će se deveti put sastati putem video konfrencije posvećene isključivo borbi protiv pandemije kovida-19, naglašavaju da zemlje Zapadnog Balkana ne treba da sumnjaju u princip da će "EU biti tu za svoje partnere i da će se zalagati da vakcine kao globalno dobro stignu do svih kojima su potrebne".

Iz Evropske komisije su opred ovaj sastanak poručili zemljama Zapadnog Balkana da budu "strpljive još par nedelja" i da se unutar EU uspostavlja mehanizam koji bi trebalo da omogući partnerskim zemljama "pristup delu od 2,3 milijarde doza vakcina" koje EU obezbedila kroz zajedničku nabavku.

Video konfrencija EU lidera počeće u četvrtak u 18 časova, a ne očekuju se pisani zaključci

EU lideri će na sutrašnjoj video konfrenciji poseban fokus staviti na političku poruku o ozbiljnosti situacije usled širenja novih sojeva virusa u Evropi.

Teme razgovora biće i situacija u prizvodnji i isporuci vakcina, ali i jaćanje kampanja vakcinacije u zemljma članicama.

Razmotriće se i pitanje zajedničkih standarda kada je reč o sertifikatima o vakcinaciji pri čemu je, kao se u Briselu navodi, odluka o njihovoj upotrebi za eventualna putovanja "još daleko".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lideri EU će raspravljati o potvrdama vakcinacije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Jan.2021

Šefovi država i vlada zemalja članica Evropske Unije (EU) će na samitu u četvrtak 21. januara, pokrenuti pitanje potvrda za vakcine protiv COVID-19, najavili su u srijedu 20. januara, zvaničnici Evropske unije (EU). Kako su zvaničnici EU najavili, reč je o preliminarnoj diskusiji i ne očekuju...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.