POLJSKI RADNICI POKLONILI PREMIJERU POCEPANE PRLJAVE GAĆE

Izvor: Kurir, 30.Jun.2011, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POLJSKI RADNICI POKLONILI PREMIJERU POCEPANE PRLJAVE GAĆE

VARŠAVA - Više od 30.000 radnika i sindikalaca iz cele Poljske demonstrira u centru Varšave protiv domaće i evropske politike pod parolom "Politika vaša, beda naša".

Protest samo dan pre no što Poljska u petak, 1. jula preuzme šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, sindikati Solidarnost žele da pokažu Evropi da Poljska koja treba da rešava probleme Unije, nije još ni izdaleka rešila svoje teškoće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Protest je počeo rok koncertom antirežimskih pesama iz 1980-tih godina, a sindikalni aktivisti koji su obično palili gume, sada dele letke i nadmeću se ko će imati duhovitiji transparent.

Pre koncerta na velikom ekranu kraj scene puštani su fragmenti izbornih obećanja i planova premijera Donalda Tuska uz burno skandiranje: "Mi znamo da su to laži, gospodine!".

Radnici iz propalih brodogradilišta na Baltiku doneli su na poklon premijeru pocepane prljave gaće - kao simbol reformi njegove vlade, a za poslanike žele da ispred Sejma razmeste 560 stolica.

"To je simbol onoga što poljske političare interesuje najviše: fotelje za njih, njihove poznanike i porodice", objasnili su lideri Solidarnosti.

"Sindikati traže povećanje minimalne plate, privremeno smanjenje akciza na gorivo, više novca u Fond za zapošljavanje, veći broj korisnika socijalne pomoći i izmene u (evropskom) klimatsko-energetskom paketu", naveo je šef Solidarnosti Pjotr Duda.

Za povorkom u kojoj organizatori očekuju oko 60.000 radnika idu sindikalni aktivisti sa metlama i plastičnim vrećama jer su obećali gradskim vlastima Varšave da će ovog puta sami spremiti nered koji naprave.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.