PAPANDREU SPREMAN DA PODNESE OSTAVKU, UZ USLOVE

Izvor: Kurir, 15.Jun.2011, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAPANDREU SPREMAN DA PODNESE OSTAVKU, UZ USLOVE

ATINA - Premijer Grčke Jorgos Papandreu rekao je danas opozicionom lideru Antonisu Samarasu da je spreman da podnese ostavku i otvori put formiranju vlade nacionalnog jedinstva, ali samo ukoliko ona podrži dogovoreni paket

ATINA - Premijer Grčke Jorgos Papandreu rekao je danas opozicionom lideru Antonisu Samarasu da je spreman da podnese ostavku i otvori put formiranju vlade nacionalnog jedinstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali samo ukoliko ona podrži dogovoreni paket pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, preneo je Rojters, pozivajući se na izvor iz grčke vlade.

Izvori iz Samarasove partije "Nova demokratija" tvrde, pak, da će konzervativci sudelovati u vlasti samo ukoliko ona ponovo bude pregovorala sa EU i MMF-om i ukoliko Papandreu podnese ostavku, preneo je Rojters.

"Kazali smo premijeru u telefonskom razgovoru da ćemo prihvatiti širu vladu uz dva uslova - da Papandreu ne bude premijer i da njen cilj budu ponovni pregovori o uslovima paketa pomoći, kao i srednjoročni fiskalni plan", kazao je taj neimenovani izvor.

U sukobima demonstranata i policije u centru Atine danas je povređeno najmanje 12 ljudi, kada su se grčki demonstranti sukobili u Atini s policijom koja je bacila suzavac ispred zgrade parlamenta, pošto su, mahom mladi, učesnici protesta bacali kamenje i "Molotovljeve koktele" na pripadnike službe bezbednosti.

Policija je prethodno blokirala sve pristupe parlamentu, jer se na poziv demonstranata da okruže zgradu parlamenta, u trenucima dok su poslanici raspravljali o novim merama štednje, odazvalo na hiljade ljudi. Prema policijskim procenama, u demonstracijama je učestvovalo 20.000 ljudi, dok mediji navode da je taj broj veći i da iznosi oko 40.000.

Vlasti su saopštile i da je oko 20.000 ljudi protestovalo u Solunu. Protesti su danas održani paralelno sa početkom generalnog štrajka, trećeg ove godine. Vodeći grčki sindikati, nezadovoljni vladinim merama štednje, počeli su 24-očasovni štrajk koji je paralisao mnoge službe u zemlji.

Bolnice zbog štrajka rade s minimalnim brojem osoblja, blokirane su luke i javni saobraćaj, a i radio i televizijske stanice su obustavile program.

Vodeće sindikalne konfederacije zaposlenih u javnim i privatnom sektoru - GSEE i ADEDY - na ovaj način žele da izraze nezadovoljstvo zbog novog vladinog programa štednje u kome se predviđa smanjenje plata, povećanje poreza i prodaja javnih preduzeća.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.