Otvara se stara španska rana? Predsednik Baskije traži od EU da omogući referendum o nezavisnosti

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2018, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se stara španska rana? Predsednik Baskije traži od EU da omogući referendum o nezavisnosti

Urkulu od evropskih ambasadara zatražio da dozvole izjašnjavanje spornih pokrajina

Predsednik baskijske vlade Inigo Urkulu zatražio je u Madridu od evropskih ambasadora da se omogući pravna podloga kako bi španske pokrajine Baskija i Katalonija mogle da organizuju referendume o svojoj budućnosti, ako tako odluče njihovi parlamenti, objavila je španska novinska agencija EFE.

Pročitajte i:

Navodi se da se Urkulu, član Baskijske nacionalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stranke (PNV), sastao sa dvadesetak ambasadora država EU u rezidenciji italijanskog ambasadora i od njih zatražio podršku otvaranju nove etape utemeljene na volji za sporazumom i dogovoru, prenosi Hina. Podseća se da su stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije opet osvojile većinu mesta u parlamentu na izborima 21. decembra prošle godine, nakon što je španski ustavni sud zabranio referendum o nezavisnosti koji je bez obzira na to održan 1. oktobra.

Prema španskom ustavu, koji je na snazi od 1978, referendumi su zabranjeni na nivou bilo koje od 17 autonomnih pokrajina.

Navodi se da je Baskija, pokrajina na severu koja ima oko dva miliona stanovnika, decenijama bila poprište bombaških napada u kojima je separatistička baskijska organizacije ETA zahtevala otcepljenje od Španije. Vladajuća stranka PNV pripada desnom centru i zalaže se za sporazumni referendum o nezavisnosti regionalne u odnosu na središnju vlast.

Podseća se da se tri od četiri najbrojnije stranke u španskom parlamentu protive referendumu i da su, nakon što je katalonska vlada organizovala referendum uprkos zabrani suda i intervenciji policije na biralištima, njeni zvaničnici optuženi za pobunu protiv Španije.

Navodi se da je Urkulu kazao da je potrebno ubrzati političko rešenje kako bi se prihvatila "višenacionalna kultura" države u prilog "odbrani identiteta naroda".

Sastanak s evropskim ambasadorima bio je četvrti koji je predsednik baskijske vlade održao od 2013. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.