Opozicija u Evropskom parlamentu o izbornim uslovima u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2019, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u Evropskom parlamentu o izbornim uslovima u Srbiji

Lideri dela srpske opozicije Dragan Đijas (SSP), Nebojša Zelenović (ZZS) i Dejan Nikolić ( DS) predstavili su danas u Evropskom parlamentu u Briselu svoje viđenje situacije u Srbiji pred parlamentarne izbore sledeće godine.

Oni smatraju da su u Srbiji "zarobljeni država i mediji" i da nema uslova za demokratske i fer izbore.

Lideri dela opozicije u Srbiji govorili su se na konferenciji u Briselu na poziv grupe evropskih socijaldemokrata, ali za njihovo izlaganje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i debatu u Evropskom parlamentu nije postojala velika zainteresovanost.

O tome svedoči poluprazna sala Evropskog parlamenta, ali i činjenica da se gotovo niko od prisutnih nije uključio u razgovor sa gostima iz Srbije.

Konferencija je završena pola sata pre isteka predviđenog vremena, a možda i najveće iznenađenje bilo je odsustvo evropskih parlamentarca, pa čak i iz redova socijaldemokrata koji su i organizovali ovu konferenciju.

Otvarajući konferenciju članica socijaldemokrata i predsedavajuća Delegacijom EP za saradnju sa Srbijom, Tanja Fajon, smatra da se Srbija, uoči predstojećih izbora, nalazi u "delikatnoj i kriznoj" situaciji.

Ona je navela da deo opozicije bojkotuje rad parlamenta i tvrdi da je stanje u medijskim slobodama "na niskom nivou" i da je neophodno stvoriti uslove za fer i demokratske izbore.

Tanja Fajon, koja učestvuje u delegaciji EP u posredovanju Međupartijskim dijalogom u Srbiji, pozvala je na podjednaku zastupljenost opozicije i vlasti u medijima kao i na povratak opozicije parlamentarnom dijalogu.

"Srbija je naš važan partner. Samo uz angažman svih političkih aktera u zemlji možemo da napredujemo na putu EU integracija Srbije. To je jedinstveni cilj bilo iz koje partije dolazite", zaključila je Fajon.

Potpredsednik DS Dejan Nikolić ocenio je da u Srbiji postoji "duboka politička kriza".

Kritikujući stanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, pravosuđu, medijima i parlamentu u Srbiji, on je poručio da se problemi "ne mogu rešavati tri meseca pred izbore".

"Nema dovoljno vremena niti mehanizama da se sprovedu promene neophodne za fer izbore", ocenio je Nikolić.

Poručujući da vlast u Srbiji "ne želi da promeni stvari u praksi", Nikolić je najavio "bojkot izbora" i nastavak vanistitucionlane borbe opozicije.

Lider stranke Zajedno za Srbiju, Nebojša Zelenović, poručio je u EP da i građani Srbije žele da žive u društvu izgrađenom po "evropskom modelu", ali da bez "normalizacije stanja" u državi neće biti ni napretka zemlje na putu ka EU članstvu i standardima.

Tokom konfrencije u EP predsednik stranke Slobode i pravde, Dragan Đilas predstavio je foto prezentaciju pod nazivom "Ovo je Srbija" koja je bila posvećena, između ostalog, demonstracijama u Srbiji, zapaljivim naslovnicama tabloida kao i slučajevima Borka Stefanovića, Marije Lukić, Aleksandra Obradovića.

Govoreći o bojkotu predstojećih izbora u Srbiji, Đilas je ocenio da to nije samo pitanje opozicije, već da narod, ne samo u Srbiji, već i celom regionu Zapadnog Balakna, "ne želi da učestvuje na takvim izborima".

U završnoj reči, izvestila Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu, Tonino Picula, upozorio je da se mora dobro "proceniti" kada je efikasnije političke stavove braniti "na ulici", a kada je bolje vratiti se u parlament i za svoje stavove se boriti u političkoj diskusiji unutar institucija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.