Opozicija u Crnoj Gori poručila EU: Tehnička vlada uslov za izbore

Izvor: B92, 24.Sep.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija u Crnoj Gori poručila EU: Tehnička vlada uslov za izbore

Podgorica -- Predstavnici crnogorske opozicije izjavili da je tehnička vlada jedino rešenje za sprovođenje izbornih reformi.

Opozicija je iznela svoj stav nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivom Oravom, i ambasadorima EU zemalja.

Bez obzira kad i kako će izborno zakonodavstvo biti doneto, jedini način >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da bude efikasno i do kraja sprovedeno je da to radi tehnička vlada, koja bi bila blagovremeno formirana, rekli su novinarima predstavnici opozicije nakon razgovora.

"Nemamo poverenja u sprovođenje izbornih zakona ako to ne bude realizovano kroz određeni model tehničke vlade, jer naše institucije ne pokazuju snagu da to mogu da urade", rekao je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević.

Iz delegacije Evropske komisije rekli su agenciji Beta da se neće oglašavati nakon današnjeg sastanka. Jedan od učesnika razgovora rekao je Beti nezvanično da su im ambasadori jasno poručili da se mora razgovarati i kroz dijalog sa vlastima postići dogovor i da kompromis nije slabost, kako tumače političke stranke, već pokazatelj demokratskog razvoja.

Odbor za reformu izbornog zakonodavstva bezuspješno pokušava da se dogovori oko izmjena izvornih zakona. Rok za izmjene je 15. novembar, ali do sada suštinski nijesu ni počeli razgovori. Skupština je prethodno usvojila amndamane na osnovu kojih bi bilo formirano tijelo koje bi nadgledalo sprovođenje izbornih zakona i to nakon što su dogovor postigle vladajuća Demokratska partija socijalista i opozicione Demokrate uz posredovanje EU.

Ostatak opozicije ih je optužio za saradnju sa DPS-om, nakon čega je u javnosti ponovo otvoreno pitanje tehničke vlade.

Parlamentrani izbori u Crnoj Gori održavaju se na jesen naredne godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opozicija u Crnoj Gori poručila EU: Tehnička vlada uslov za izbore

Izvor: Danas, 24.Sep.2019

Predstavnici crnogorske opozicije izjavili su danas nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivom Oravom, i ambasadorima EU zemalja, da je tehnička vlada jedino rešenje za sprovođenje izbornih reformi. Članak Opozicija u Crnoj Gori poručila EU: Tehnička vlada uslov za izbore se pojavljuje...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.