Izvor: JUGpress.com, 09.Avg.2019, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrugli sto u Bujanovcu o slobodi izražavanja veroispovesti

BUJANOVAC

U Bujanovcu je u organizaciji Odbora za ljudska prava  održan okrugli sto na temu “Sloboda izražavanja veroispovesti kao deo osnovnih prava obuhvaćenih Akcionim planom za realizaciju Poglavlja 23 Sporazuma o prodruživanju u  EU”.

Izlagači, Goran Arsić i Nexhmedin Ademi, napravili su uvod u važnost slobode veroispovesti kao jednog od osnovnih prava čoveka.

Dogadjaju su prisustvovali i predstavnici manjih verskih zajednica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Prisutni su se saglasili da je postignut napredak u slobodi veroispovesti u Srbiji.

Sa druge strane, istaknuto je da nema medjuverskog dijaloga u Srbiji I da bi trebalo da postoji inicijativa za istim. Takodje, pojedini govornici su naglasili da postoji potreba za boljim zakonodavstvom koji će omogućiti sistemsku ravnopravnost svih verskih zajednica, jer i u okviru nacionalnih manjina postoje takozvane verske manjine, manje verske zajednice poput derviša.

U Srbiji, pored tradicionalnih crkvi,  aktivno deluje 19 manjih verskih zajednica koje su upisane u zvanični državni registar. Na jugu Srbije, osim nekoliko islamskih verskih zajednica I srpske pravoslane crkve, u manjoj meri egzistiraju I Jehovini svedocii i hrišćanska adventistička crkva.

Belgzim Kamberi, moderator tribine, istakao je da je jedan od glavnih problema I taj što nisu jasno definisani  pojmovi crkve, verske zajednice I sekte pa veliki broj gradjana male verske zajednice posmatra kroz prizmu sekti.

Odbor za ljudska prava je tribinu organizovao u okviru projekta “Monitoring i promovisanje prava albanske nacionalne manjine na jugu Srbije” koji je finansijski podržan od strane Nemačke Ambasade u Beogradu.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.