Odobreno; Kreću ratni brodovi...

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 16:08

Odobreno; Kreću ratni brodovi...

Evropska unija odobrila početak operacije Pomorskih snaga Evropske unije (EUNAVFOR) Aspides (na grčkom – štitovi).

Odluka je doneta nakon učestalih raketnih napada pobunjenih islamističkih Huta iz Jemena na trgovačke brodove u Crvenom moru koji su gotovo paralisali plovidbu tim putem, kojim ide 12 odsto svetske robe i 40 odsto robe između Azije i Evrope.

Poslednji koji je napadnut jeste teretni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brod u vlasništvu Sjedinjenihi Američkih Država, koji je plovio pod zastavom Grčke. Brod je napadnut u Adenskom zalivu i plovilo je uputilo zahtev za pomoć, a u napadu nije bilo povređenih, saopštila je danas britanska firma za pomorsku bezbednost Ambrej.

Portparol jemenskih pobunjenika Huta Jahja Sarea prethodno je izjavio da je taj brod teško oštećen u napadu u nedelju i da sada postoji opasnost da potone.

Evropska unija odobrila je danas početak operacije Pomorskih snaga EU (EUNAVFOR) Aspides, što na grčkom znači "štitovi".

Konačnu odluku, koja je bila očekivana i više formalna, doneli su na sastanku u Briselu šefovi diplomatija zemalja EU.

Upravo su evropski trgovački i kontejnerski brodovi bili od novembra 2023. najčešća meta jemenskih Huta, za koje se veruje da imaju podršku Irana. Oni napadima pružaju podršku palestinskom militantnom Hamasu i libanskom Hezbolahu u sukobu s Izraelom.

"Aspides" je, kako procenjuju mediji, jedna od najopasnijih misija EU poslednjih decenija.

Članice EU uputiće u region ratne brodove da prate i štite trgovačke. Biće upućeni i sistemi za rano uzbunjivanje, s podrškom iz vazduha.

Iako su članice EU podeljene zbog stavova prema ratu u Gazi, u januaru su postigle konsenzus o operaciji Aspides. Ipak, za samu misiju izdvojen je budžet od svega osam miliona evra i ona preliminarno treba da traje godinu dana.

Polje delovanja operacije Aspides biće moreuz Bab el Mandeb, koji spaja Crveno more i Adenski zaliv u Indijskom okeanu, kao i sam Adenski zaliv, Ormuz, međunarodne vode Crvenog mora, Omana i Persijskog zaliva.

Saopšteno je da će evropski brodovi uglavnom koristiti defanzivnu taktiku, da neće otvarati vatru niti kršiti međunarodno pravo.

Komandant misije biće grčki kontraadmiral Vasilios Griparis, štab će biti u grčkoj Larisi, a najveći doprinos misiji daće svojim brodovima Francuska, Nemačka i Italija. Nemačka u operaciju Aspides šalje 143 metra dugu fregatu Hesen sa oko 250 vojnika, a Bundestag je odobrio da u misiji može ukupno da učestvuje do 700 vojnika.

Misija Aspides dopunjuje operaciju Zaštitnik blagostanja (Prosperity Guardian), u kojoj pod vođstvom SAD učestvuju i neke članice EU, poput Danske, Grčke i Holandije.

Međutim, od svih članica EU, jedino je Holandija učestvovala i u raketnim napadima SAD na položaje Huta, navodi portal washingtoninstitute.org.

Nova misija pokazuje pojačano interesovanje EU za severozapadni deo Indijskog okeana, gde je od 2008. već u toku pomorska operacija Atalanta, koja štiti trgovačke brodove i tankere od napada gusara s Roga Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.