Odluka posle ručka

Izvor: BKTV News, 28.Feb.2012, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka posle ručka

Odluka o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji odložena do zaključka koji bi trebalo da se donese posle ručka zbog Rumunije koja traži garancije za manjine.
Sastanak Saveta za opšte poslove na kom će biti doneta odluka o Srbiji počeo je oko 10.30. Učesnici sastanka trenutno su na ručku, nakon kog nastavljaju raspravu.
Uprkos očekivanju da će rasprava o kandidatskom statusu Srbije biti kratka, rasprava se odužila zbog tvrdog stava Rumunije koja traži da se u zaključke uključki >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i stavka o položaju vlaške manjine.
Jedan zvaničnik koji prisustvuje današnjem sastanku EU ministara rekao je pak Beti da je Evropska komisija ponudila Rumuniji da se posebnom izjavom naglasi da će biti pažljivo praćeno kako se sprovode zakoni i politika Srbije prema nacionalnim manjinama.
Rumunski predstavnici nisu zasad izričito navodili da je reč o vlaškoj manjini u Srbiji, iako je nezvanično objašnjeno da za Bukurešt to predstavlja određen problem.
Oko 12 sati agenciji Beta je javljeno da je rasprava još u toku, kao i da se očekuje da odluka uskoro bude doneta.
Istovremeno su zemlje koje ne priznaju nezavisnost Kosova, a posebno Španija i Kipar, stavile do znanja da su protiv predloga Evropske komisije da se izradi studija o izvodljivosti za sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova EU, što su tražile neke zemlje članice EU.
Izvor: B92
Tweet
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.