Odluka EU donela   jaču desnicu, prljavu kampanju i   sukob u vlasti

Izvor: Blic, 15.Dec.2011, 00:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka EU donela jaču desnicu, prljavu kampanju i sukob u vlasti

Odustajanje od evropskih integracija do narednih izbora, jačanje sukoba u vladajućoj koaliciji i u Demokratskoj stranci, prljava predizborna kampanja, podmetanja i jačanje desničarskih snaga prve su posledice debakla koji je prošlog petka u Briselu doživela evropska politika Srbije. Činjenica da ni posle dve godine od predaje zahteva za kandidaturu Srbija nije dobila status kandidata veoma je krupan događaj koji će u narednih nekoliko meseci, a možda i godina, obeležiti političku scenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i pravac Srbije.

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić je svojom izjavom da neće menjati politiku "i EU i Kosovo” praktično poručio da odustaje od dobijanja statusa kandidata u martu. Njegov najpouzdaniji koalicioni partner i lider socijalista Ivica Dačić juče je sve detaljno pojasnio i podržao ga, rekavši da Srbija ni u martu neće učiniti značajan iskorak ka dobijanju kandidature, jer je za to uslov priznavanje nezavisnosti Kosova.

Priznavanje Kosova

- Više da se ne lažemo i da ne pričamo bajke. To se traži - rekao je Dačić i ocenio da je predsednik Srbije Boris Tadić mogao sada da dobije kandidaturu samo da je prihvatio da se Kosovo na regionalnim skupovima ne predstavlja u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, ali da je "dobro što to nije prihvatio”.

Dačić je dodao da je za nastavak evropskih integracija, ali je isto tako i za "očuvanje nacionalnih interesa i dostojanstva”. Teško je očekivati da će druge stranke u vladajućoj koaliciji, poput SPO ili LSV Nenada Čanka, mirno i strpljivo posmatrati odustajanje od evropskih integracija i treba sačekati njihovu reakciju.

Vladajuću većinu samo formalno nije napustila G17 plus, odnosno Ujedinjeni regioni Srbije Mlađana Dinkića. I mada izvori "Blica” iz URS nezvanično kažu da oni očekuju izbore već krajem januara, Rasim Ljajić, lider nove stranke SDPS, kaže za "Blic” da to ne bi bilo realno.

- Čak i da izbori budu koji mesec ranije, ipak ulazimo u regularni period za njihovo održavanje, ali ne očekujem da budu pre 6. maja. Nedobijanje statusa kandidata će koristiti opozicija u kampanji, ali za birače će mnogo veći problem od toga biti ekonomska i socijalna situacija. Evo vam primer iz Hrvatske, gde je HDZ vodio i uveo zemlju u EU, a katastrofalno izgubio na izborima. Ili primer kada smo lokalne izbore na Voždovcu izgubili sa deset odsto samo šest dana nakon što su ukinute vize za EU, što je za obične ljude najopipljivije - kaže Ljajić za "Blic” i posredno objašnjava zašto je vladajućoj koaliciji najlakše da se odrekne borbe za status kandidata.

Prljava kampanja

Lider SDPS ističe da će ekonomska kriza više uticati na sukobe i raslojavanje u vladajućoj koaliciji od činjenice da nam je izmakla kandidatura.

- Očekujem negativnu i prljavu kampanju. Ja sam već žrtva takve kampanje koju je započela DS saopštenjem da je navodno 800 članova moje stranke prešlo u DS u Loznici, a niko ne govori da su u pitanju članovi Sandžačke demokratske partije, da je u pitanju osam, a ne 800 ljudi, koliko niko nema u Loznici, pa ni DS. I sve to da bi se prikazali da su jaki - kaže Ljajić za "Blic”.

I Aleksandar Jugović, potpredsednik SPO, kaže takođe da je počela prljava kampanja, ali negira da će SPO ugroziti vladajuću koaliciju.

- Negativna kampanja je već počela i to se vidi u tome da za svoje neuspehe pojedini ministri optužuju svoje kolege, a preuzimanje odgovornosti od pravih uzročnika štete još nismo videli - kaže Jugović za "Blic” i dodaje da SPO "neće učiniti ništa što bi omogućilo vraćanje na vlast antievropskim strankama SNS, DSS i SRS”.

On ocenjuje da opozicija nedobijanje statusa kandidata vidi kao svoju pobedu i da će probati da je prikaže kao svoju prednost. Kao dokaz navodi da je SNS dan pre odluke u Briselu podigao barikade na Jarinju, a „rezultat i jeste bio odlaganje statusa kandidata".

Unutrašnji sukobi

Unutarstranački sukobi zbog gubljenja statusa kandidata već su vidljivi u Demokratskoj stranci, čiju je sednicu Glavnog odbora u nedelju obeležilo traženje ostavke, odnosno odgovornosti za šefa diplomatije Vuka Jeremića, koga su zbog politike cinično uvek nazivali "ministrom za Kosovo”. Kako "Blic” saznaje, Dragan Đilas, Dragoljub Mićunović i Dragan Šutanovac isticali su u raspravi da je za debakl u Briselu mnogo odgovorniji Jeremić, nego Božidar Đelić, koji je sve uradio da Srbija dobije status kandidata. Ipak, dobri poznavaoci odnosa u DS tvrde da ne treba očekivati nikakve promene pre izbora.

- U DS su napravili političku kalkulaciju zarad opstanka na vlasti i zaključili da će manja šteta biti ako ne dobiju status, nego ako promene kosovsku politiku. U pitanju je logika koja se vodi rezultatima istraživanja javnog mnjenja. Žrtvovaće kandidaturu zarad opstanka na vlasti. Retorički će se još čuti da su spremni da se zalažu za evropske integracije, ali realno neće biti promene i dodatnih napora da nađu rešenje za probleme sa Briselom. Svakako će se pojačati previranja između struja u DS, ali krupni koraci pre izbora nisu mogući. Ako bi pre izbora krenuli u sukob, umanjili bi izborne šanse - kaže za "Blic” Dejan Vuk Stanković, politički analitičar i profesor na Fakultetu političkih nauka.

On upozorava da je Srbija u teškoj političkoj situaciji, kao i da na Kosovu sve zavisi od EU i NATO, a svako komplikovanje odnosa sa njima Srbiju onemogućava da se bori za svoje interese ili interese Srba na severu.

U DS postoje veoma ozbiljni krugovi članstva koji odavno traže promenu kosovske politike, pa i smenu ministra Jeremića. Jedan od njenih nekadašnjih čelnika Zoran Živković kaže za „Blic" da su sukobi koji su postali vidljivi na sednici u nedelju „posledica toga da o svemu van demokratske procedure odlučuje predsednik stranke u malom krugu ljudi kojima je okružen".

- Nakon što nije uspeo pokušaj licemerne prevare Brisela i građana i odluke da nam se ne da status kandidata, jasno je da treba prekinuti sa prebacivanjem odgovornosti i promeniti politiku. Ima li smisla nastaviti politiku koja je doživela poraz. Teza o doslednosti kao najvažnijoj stvari u politici jeste glupost i ne smemo da podržimo taj stav „dosledno u propast". Ne mogu nam za put u EU biti saveznici Kina, Rusija ili Brazil, nego neka jaka država EU. Svojevremeno sam sa kancelarom Šrederom započeo razgovore o tome da nam Nemačka bude pokrovitelj evropskih integracija i to je prihvaćeno. A onda je došao Koštunica i tražili smo pomoć Rusije i Belorusije u evropskim integracijama. Ta glupost Srbiju jako mnogo košta i treba sa njom prekinuti - kaže Živković za „Blic".

Tadić: Traženo je da priznamo Kosovo

- Zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova iznet je u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata za članstvo u EU, ali ga Srbija nije prihvatila - izjavio je predsednik Srbije Boris. Komentarišući izjavu ministra policije Ivice Dačića da je priznanje Kosova uslov da Srbija dobije kandidaturu za EU, Tadić je rekao da je taj zahtev iznet, ali ne na takav način u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata. „Mi nismo takav zahtev prihvatili, niti ćemo ga prihvatiti", rekao je Tadić.

Povezane vesti: Bilt za dve vrste razgovora o Kosovu, Tači: Taj predlog je prevaziđen Genšer: Srbija nesumnjivo pripada EU Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu Tadić: Postoji mogućnost da ne dobijemo status kandidata Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.