Odlučujući trenutak: Tri jasna stava

Izvor: B92, 23.Jun.2022, 11:04

"Odlučujući trenutak": Tri jasna stava

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel istakao je danas, pred Samit EU, da se Unija nalazi pred odlučujućim trenutkom.

Izrazio je uverenje da će na Samitu EU biti doneta odluka o statusu kandidata za Ukrajinu i Modlaviju, kao i jasna evropska perspektiva za te dve zemlje i Gruziju.

"Imamo važan sastanak sa liderima Zapadnog Balkana, i postoji želja da unesemo novu energiju u naš proces. Imamo trenutno problem u Bugarskoj i pokušavamo da stavimo predloge >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na sto da bi bili u mogućnosti da što pre otpočnemo pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom. To nam je sada glavni prioritet i učinićemo sve da u tome napredujemo", rekao je Mišel novinarima.

Kazao je i da su svi napori koje je BiH preduzela na putu u EU imali pozitivne efekte na smanjenje tenzija i da će EU učiniti sve da institucije te zemlje budu funkcionalne.

"Ovaj samit je od geopolitičkog značaja, jer ćemo doneti odluke u korist stabilnosti i prosperiteta. Zapadni Balkan je prioritet za nas i angažovaćemo se da unesemo novu energiju u proces integracije", naglasio je Mišel.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj izrazio je danas nezadovoljstvo što u Bugarskoj nema napretka u vezi otvaranja pristupnih pregovora Severne Makedonije i Albanije i poručio da to pokazuje da konsenzus nije dobro rešenje za donošenje odluka u EU.

"Ovaj slučaj pokazuje još jednom da je problem konsenzus u donošenju odluka. Ne možemo nastaviti pošto jedna zemlja blokira. Danas nije dobar dan, jer je trebalo da pokrenemo pristupni proces za dve zemlje, ali to ne možemo, jer jedna država blokira ceo proces. Moramo razmotriti naše metode rada", podvukao je on.

Borelj je ukazao da, međutim, ima jednu lepu vest, a to je napredak u dijalogu Beograda i Prištine u vezi energetike.

"To je veoma važan korak napred, i nastavićemo da radimo dalje. Moguće je da ćemo do kraja meseca imati sastanak na najvišem nivou", rekao je on.

Istakao je da EU mora da uradi sve kako bi Zapadni Balkan bio deo njenog sveta.

To će se, kako kaže, učiniti pozivima da zemlje regiona učestvuju na sastancima šefova diplomatija EU i na drugim skupovima.

"Moramo da nastavimo da ne dozvolimo da se evropski plamen ugasi na Zapadnom Balkanu", poručio je Borelj.

Visoki komesar EU za proširenje Oliver Varhelji poručio je danas, uoči samita EU-Zapadni Balkan, da je sada trenutak za donošenje odgovornih odluka i istakao da Zapadni Balkan treba da bude deo EU.

"EU ozbiljno shvata sve bugarske brige i one su sada deo pregovaračkog procesa. Sada je momenat za odgovorne odluke. Zapadni Balkan treba da bude deo Evropske unije. Zajedno ćemo biti jači", naveo je Varhelji na Tviteru.

On je pozvao bugarski parlament da danas stavi na glasanje predlog otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

"Opozicioni GERB Bojka Borisova već je pokazao liderstvo ističući takav predlog.

Svi treba da urade isto. EU mora da se pokrene", poručio je Varhelji

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.