Obustavljena istraga protiv Babiša

Izvor: RTS, 13.Sep.2019, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obustavljena istraga protiv Babiša

Praški državni tužilac Martin Erazim obustavio je četvorogodišnju istragu o navodnoj prevari vezanoj za subvencije EU od strane premijera zemlje Andreja Babiša i članova njegove porodice.
Opozicioni političari su izjavili da poštuju odluku, ali da očekuju da bude potpuno opravdana, preneo je Međunarodni radio Prag.

Andrej >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Babiš je bio osumnjičen da je ilegalno stekao subvencije EU u iznosu od dva miliona evra promenom statusa farme "Rodino gnezdo" i konferencijskog centra.
Subvencije su bile namenjene podršci malim i srednjim preduzećima, dok je farma "Rodino gnezdo" billa deo multimilijarderskog poslovnog carstva Agrofert Andreja Babiša.
Praški državni tužilac Martin Erazim opravdao je odluku o obustavi istrage rekavši da je u vreme kada je primio subvenciju "Rodino gnezdo" ispunjavalo odgovarajuće uslove za subvenciju.
Ovime je potvrđena ranija odluka na nižoj instanci koju je doneo državni tužilac Jaroslav Šaroh, koji je predložio da se obustavi istraga pre dve sedmice.
Odluku i dalje može da poništi vrhovni državni tužilac Pavel Zeman.
Premijer Babiš, drugi najbogatiji tajkun u Češkoj, navodno je zloupotrebio evropske fondove kada je buduću farmu "Rodino gnezdo" 2007. godine formalno izdvojio iz svog koncerna "Agrofert", kako bi farma dobila dotacije za mala preduzeća, što u sklopu njegovog agro i hemijskog koncerna ne bi mogla.
Posle kontrolnog perioda od pet godina farmu je vratio u "Agrofert".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Češka: Obustavljena četvorogodišnja istraga o Babišu

Izvor: B92, 13.Sep.2019

Prag -- Praški državni tužilac Martin Erazim obustavio je četvorogodišnju istragu o navodnoj prevari vezanoj za subvencije EU..Za ovu prevaru osumnjičen je bio premijer Češke Andreja Babiša i članovi njegove porodice...Opozicioni političari su izjavili da poštuju odluku, ali da očekuju da...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.