Obrt na Malti, vlada još nije donela konačnu odluku o ostanku dece

Izvor: RTS, 17.Dec.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obrt na Malti, vlada još nije donela konačnu odluku o ostanku dece

Iako su izvori RTS-a javili da je doneta privremena odluka prema kojoj deca porodica koje nisu iz EU ipak mogu da ostanu u toj državi, malteška vlada još nije donela konačnu odluku. Srpski ambasador iz Italije sutra putuje na Maltu.
Očekuje se da će vlada na Malti uskoro saopštiti zvanični stav o sudbini dvadeset dvoje dece koja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nisu iz zemalja EU, a koja ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole, jer njihovi roditelji ne zarađuju dovoljno.

Izvori RTS-a su javili da je premijer Malte održao jutros hitan sastanak sa ministrima koji su uključeni u rešavanje tog problema. Nedugo posle sastanka, RTS-u je rečeno da je doneta odluka o izuzeću, ali se kasnije ispostavilo da ta informacija nije tačna.
U slučaj se uključilo i naše Ministarstvo spoljnih poslova. Srpski ambasador iz Italije sutra putuje na Maltu.
"Zamolili smo ih da još jednom razmotre celu tu situaciju. Ja sam danas razgovarao telefonom i sa svojim kolegom ministrom spoljnih poslova Abelom, on je obećao da će to preneti Vladi Malte. Ono što je sigurno to je da neće doći do nikakvih preduzimanja mera pre božićnih i novogodišnjih praznika, kao što je to neko objavio", istakao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.
Dodao je da će ta legalna procedura i dalje biti u toku, što znači da će svaka od tih porodica imati pravo žalbe i da će se svaki slučaj pojedinačno razmatrati.
"Ukupno je reč o 27 porodica sa područja bivše Jugoslavije", naveo je Dačić.
Kako smo ranije pisali, premijeru Malte bila je predata peticija za ostanak dece. Peticiju je za manje od 24 sata potpisalo 3.000 ljudi, među njima i brojne poznate ličnosti, malteški nadbiskup. Pojedinci i organizacije pomogle su i finansijski, pa je prikupljeno oko 20.000 evra.
Podršku roditeljima iz Srbije pružila je i bivša predsednica Malte Mari-Luiz Koleiro Preka, koja je rekla da je zgrožena zbog tretmana malteške administracije prema nedomicilnoj zajednici.
Prema malteškim zakonima, porodice koje potiču iz trećih zemalja (države koje su izvan EU), moraju da zarađuju najmanje 19.000 evra godišnje, plus 3.800 evra za svako dete. Taj iznos ne uključuje prekovremeni rad, bonuse ili prihode koje porodice dobijaju iz zemlje iz koje su potekli.
Reč je o sumi koja bi garantovala pristojan standard migranata. Svako osmo dete je stranac na Malti, koja je poslednjih godina jedna od većih odredišta srpske imigracije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi obrt u slučaju srpske dece na Malti

Izvor: B92, 17.Dec.2019

Vlada Malte još nije donela konačnu odluku prema kojoj deca porodica koje nisu iz EU mogu da ostanu u toj državi, prenosi RTS...Očekuje se, međutim, da ona uskoro saopšti zvanični stav o sudbini 22 deteta koja nisu iz zemalja EU, a koja ne ispunjavaju zakonski uslov za dobijanje boravišne dozvole...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.