Izvor: Danas, 18.Feb.2015, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obostrano nedosledno

U ovom trenutku ne može se sa izvesnošću tvrditi da li je paraf u Briselu na pravosudnu integraciju severa u kosovski sistem dovoljan učinak kako bi se nešto desilo u odnosima između Beograda i EU.

U beogradskoj štampi mogu se pročitati procene anonimnih izvora da će Evropa i dalje imati na agendi Ukrajinu, Grčku i lažne azilante, te da je malo verovatno da će i u junu započeti pregovore sa Srbijom. U nedostatku opipljivih događaja, u prvi plan iskaču obostrane >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nedoslednosti u izjavama i evropskih i zvaničnika Vlade Srbije. Tako je, čini se neočekivano, komesar za susedstvo i politiku proširenja Johanes Han, na brifingu za novinare, ocenio da je svestan optužbi za kršenje slobode medija u Srbiji, ali da takve tvrdnje treba potkrepiti dokazima.

„Hanu sam zahvalan jer je pokazao da je spreman da bude pod žestokim medijskim pritiscima, a da mu je istina mnogo preča. Time je dokazao koliko je častan čovek“, uzvratio je premijer Vučić na istorijskoj pres-konferenciji povodom propalih pregovora o Esmarkovom preuzimanju Železare.

Setimo se, to je isti onaj komesar Han za koga je predsednik Nikolić tvrdio da mu je preneo stav „ili Kosovo ili Evropa“. A kao Hanova portparolka nastupa ista Maja Kocijančić, sa kojom je premijer Vučić imao žestoke javne polemike povodom finansiranja medija iz fondova EU, ali i pozicije zaštitnika građana Saše Jankovića.

Zdravorazumski je verovati da bi poruke i iz Brisela i iz Beograda trebalo da budu usaglašene, ukoliko je reč o ozbiljnoj politici, a ne samo ozbiljnoj kombinatorici, kao što se ukazuje anonimnim spekulacijama da je Han obećao pomoć Evropske unije za Železaru iz Smedereva

Dakle, ili su medijske slobode i nezavisne institucije važni za koračanje ka Briselu, ili se situacija tumači zavisno od trenutka. Kao što se i iz Beograda odgovara zavisno od nivoa sagovornika - da li je reč o komesarskoj ili samo „spokesperson“ poziciji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.