Obeležen Dan bez automobila pod sloganom  Bez zagađenja za sve

Izvor: RadioCity.rs, 23.Sep.2020, 19:16

Obeležen Dan bez automobila pod sloganom Bez zagađenja za sve

Godinama unazad se u evropskim gradovima održava Evropska nedelja mobilnosti, a Niš  je samo jedan od 2.800 gradova koji ga  je na ovaj način obeležio.  Pored zatvaranja saobraćaja, otvorena je i galerija Street art. Organizatori događaja Grad Niš i EU Info kutak su na ovaj način želeli da ukažu na važnost zdravog života, uključujući i nekoliko sati bez štetnih gasova. Saobraćaja nije bilo u ulici Milojka Lešjanina i u Voždovoj.
Tokom nedelje je bio održan online >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << kviz na temu mobilnosti, a učesnici koji su dali tačne odgovore su ovom prilikom dobili i nagrade.

,,Grad  Niš je ove godine kao i prethodnih godina uzeo aktivno učešće u obeležavanju Nedelje mobilnosti, u periodu od 16. do 22. septembra. Ove godine pod sloganom Bez zagađenja za sve, podrazumeva da ćemo da promovišemo održivu mobilnost u gradu Nišu. To je manifestacija koja se održava jednom godišnje i ovom manifestacijom i promocijom održive mobilnosti podstičemo sve lokalne samouprave da preduzimaju mere u cilju održivog saobraćaja, u cilju razvoja infrastrukture koja jeste održiva urbana mobilnost, a takođe da svojim građanima preporučimo na koji način mogu da koriste alternative u odnosu na dosadašnje korišćenje motornih vozila koje kao pogon koriste fosilna goriva, izjavila Sonja Milojković, članica Gradskog veća za zaštitu životne sredine 
,,Suština ove akcije  koja se održava u više gradova Srbije i Evrope jeste da se podigne svest građana  da više korsite prevoz bez emisija a i da lokalne samouprave podstaknemo da primenjuju mere održivog saobraćaja, čime ćemo doći do zdravije životne sredine", naglasila je Milojković.
 Kako Sonja Milojković ističe, cilj je da se u Evropi smanji emisija ugljen-dioksida i da do 2050. godine dobijemo kontinent koji je neutralan, da prirodna sredina može da apsorbuje emitovanu količinu ugljen-dioksida i  da će se na taj način smanjti efekat staklene bašte. 
Kako Niš još uvek nema uslova kao neki drugi radovi u Srbiji da podrži svakodnevno korišćenje bicikli, Milojković je izjavila da je u planu razvijanje infrastrukture za urbanu mobilnost, za biciklistički i pešački saobraćaj koji će biti u najvećim i najprometnijim saobraćajnicama grada Niša. 
Evropska nedelja mobilnosti se održava od 2002. godine  na inicijativu Evropske komisije, sa ciljom da se građani osveste u pogledu zdravog života i da se promoviše čista mobilnost i održivi saobraćaj. 
 U sklopu manifestacije otvorena je i galerija Street art na Bulevaru Medijana, na inicijativu EU Info kutka i grada Niša, gde će svim građanima biti novi edukativni i umetnički kutak. 

,, Na 300-350 metara kvadratnih urađene su umetničke intervencije i tako da od vikenda, zahvaljujući mladim umetnicima taj prostor je oslikan. Tu se nalazi jedna interaktivna i edukativna slika. Veliko nam je zadovoljstvo da na ovaj način možemo na duže staze da promovišemo mobilnost, da podstaknemo sugrađane da se što više kreću, da budu što aktivniji i da upražnjavanjem zdravih navika utiču na zdravlje našeg Niša i naše okoline“, kazala je Danijela Vučić iz EU Info kutka.
Cela inicijativa ima za cilj da uključi što više građana da pešače, hodaju i trče, da voze bicikle, trotinete i rolere sa kombinacijom gradskog prevoza.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.