OVO NE MOŽE BITI DUGOROČNO REŠENJE Oglasila se Evropska unija povodom jučerašnjih Kurtijevih izbora

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023, 13:43

"OVO NE MOŽE BITI DUGOROČNO REŠENJE" Oglasila se Evropska unija povodom jučerašnjih Kurtijevih izbora

Stano je dodao da je ''imperativ'' da se hitno obnovi situacija u kojoj Srbi sa KiM aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu tzv. Kosova.

Portparol Evropske unije, Peter Stano, saopštio je danas, povodom izbora održanih u četiri opštine na severu KiM, da EU smatra da su oni održani u skladu sa pravnim okvirom tzv. Kosova, ali navodi da niska izlaznost, naročito >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << među Srbima na KiM pokazuje da ovaj proces nije i ne može se smatrati redovnim stanjem i da izbori ne nude dugoročno političko rešenje za te opštine

Stano je naveo da je EU izrazila žaljenje što nisu sve strane i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima, i poručio da rad na uspostavljanju Zajednice srpskih opština mora biti završen što je pre moguće. 

- Veoma niska izlaznost, pogotovo među kosovskim Srbima, pokazuje da ovaj proces nije i ne može da se smatra redovnim stanjem - rekao je Stano.   

On je dodao, da od kada su Srbi napustili prištinske institucije na severu KiM u novembru 2022, EU dosledno radi sa obe strane kako bi se omogućio njihov povratak. 

- Ovi izbori ne nude dugoročno političko rešenje za ove opštine. Do njega se može doći samo kroz trajni povratak kosovskih Srba u institucije, i na Kosovu je da omogući taj povratak - rekao je portparol EU. 

Stano je dodao da je ''imperativ'' da se hitno obnovi situacija u kojoj Srbi sa KiM aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu tzv. Kosova, i da je zbog toga potreban hitan i ozbiljan dijalog između vlade tzv. Kosova i Srba na severu. 

- Do sada je napravljen mali napredak. Stoga je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja - rekao je Stano. 

On je dodao da učešće u izbornim procesima ima za cilj da obezbedi da se čuju glasovi zajednica koje njihovi izabrani lideri predstavljaju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Viola fon Kramon: Bojkot orkestriran iz Beograda, vreme da se Srbi vrate u institucije

Izvor: Danas, 24.Apr.2023

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon oglasila se povodom jučerašnjih vanrednih izbora na severu Kosova i istakla da navodno "zastrašivanje“ političkih oponenata mora prestati, ali i da se ZSO mora uspostaviti što pre.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.