ORBAN I GARSIJA EREROVA U POSETI SRBIJI

Izvor: Kurir, 14.Jun.2011, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ORBAN I GARSIJA EREROVA U POSETI SRBIJI

Beograd -- U Beograd danas stigao mađarski premijer Viktor Orban, a za njim stiže i španska ministarka spoljnih poslova. S njima razgovaraju najviši zvaničnici Srbije.

Dvoje visokih zvaničnika sastaće se sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, odvojeno.

PO dolasku u Beograd, Orban se sastao sa predsednikom Vlade Srbije, Mirkom Cvetkovićem, a posle sastanka s njim, biće održana zajednička konferencija za štampu, saopšteno je Kancelarije Vlade Srbije za saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << s medjima.

Mađarska sada predsedava EU, tako da se očekuje da će jedna od tema srpskih i mađarskih zvaničnika biti evropske integracije Srbije koje Budimpešta svesrdno podržava.

Dokaz te podrške je i činjenica da je Mađarska ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom 8. novembra prošle godine, kao i najava da će se ova zemlja tokom šestomesečnog predsedavanja koncentrisati, izmedju ostalog, i na nastavak proširenja EU, pre svega na Zapadni Balkan.

Inače, Orban dolazi u Beograd mesec i po dana nakon što je glavni grad Srbije posetio i mađarski predsednik Pal Šmit.Mađarski premijer je prethodno u Srbiji boravio novembra prošle godine.

Trinidad Himenes Garsija-Erer primiće i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković, a sastaće se i s potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem, sa kojim će razgovarati o daljim koracima Srbije u procesu evrointegracija, bilateralnim odnosima i ekonomskoj pomoći i saradnji Španije i Srbije.

Na kraju posete ona će razgovarati i sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

Španija inače, podržava evrointegracije Beograda, što je potvrdila kada je prva od članica EU, 23. juna 2010. godine ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridružzivanju sa Srbijom.

Španija je takođe jedna je od pet članica Evropske unije koja je dosledna u stavu da ne treba priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.