OGLASIO SE PETAR STANO POVODOM SITUACIJE NA KiM: Molim obe strane da se uzdrže, pratimo sve pomno

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 14:17

OGLASIO SE PETAR STANO POVODOM SITUACIJE NA KiM: "Molim obe strane da se uzdrže, pratimo sve pomno"

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je danas da Brisel pažljivo prati situaciju oko hapšenja trojice pripadnika tzv. kosovske policije, da je u kontaktu sa obe strane, kao i sa Kforom, i da se utvrđuje šta se i kako desilo.

- U međuvremenu, pozivamo Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi dovele do povećanja tenzija. Istovremeno, pozivamo obe strane da rade na deeskalaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << situacije - rekao je Stano na konferenciji za novinare. 

On je dodao da potencijalne kaznene mere o kojima se priča, zapravo nisu sankcije, već sa su, kako je rekao, instrumenti kako bi Brisel pokazao da očekuje deeskalaciju i da reaguje ako ne dolazi do deeskalacije.  

 - Članice EU su podržale niz mera. Kao što sam juče rekao, od premijera Aljbina Kurtija očekujemo da implementira neophodne korake ka deeskalaciji situacije. Ove mere mogu biti privremene, mogu biti umanjene, povučene, a uključuju odlaganje zvaničnih poseta, komisija, događaja koji su planirani, kao i naša finansijska saradnja sa Kosovom. Neću u detalje, naše kolege sa Kosova su upoznate sa očekivanjima EU, te mere nisu nešto što bi EU preduzela olako, ali neophodne su reakcije EU da do sada nismo videli odlučan korak za momentalnu deeskalaciju situacije - istakao je Stano. 

On je rekao da EU sa ogromnom energijom radi na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da je to cilj, da je to ključno za put ka EU obe strane, a da bi se dotle došlo "moraju da se ispune uslovi". 

- Put ka EU ne podrazumeva jednostrane poteze,a mi imamo krizu za krizom. Što se tiče Ohridskog sporazuma ili, takozvanog Ohridskog sporazuma, postoji jasna izjava visokog predstavnika Borelja oko koje su se složile obe strane. EU zadatak je da posreduje, ako strane ne žele, to je njihova odluka. Međutim, ako žele, EU će nastaviti da bude pokrovitelj dijaloga, ali onda očekujemo evropsko ponašanje. Evropsko ponašanje ne podrazumeva konstantno upiranje prstom u drugoga, već da vidite šta vi možete da uradite, posebno ako ste partner, ako vam najbliži partner kaže šta je put ka napred - istakao je Stano.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.