Novi protesti u Sarajevu i Bihaću

Izvor: RTS, 09.Feb.2014, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protesti u Sarajevu i Bihaću

Mirni protesti u Sarajevu i Bihaću. U Sarajevu demonstranti traže oslobađanje onih koji su uhapšeni tokom protesta. U Bihaću demonstranti traže ostavku kantonalnog premijera. Ako situacija eskalira, trebalo bi razmisliti o slanju trupa EU u BiH, kaže Valentin Incko.

14.20 - Sarajevo: Grupa demonstranata ispred Policijske uprave zatražila puštanje uhapšenih demonstranata. Razišli su se nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << im je šef policije rekao da se u toj stanici ne nalaze uhapšeni i da je privedeno samo deset osoba, javlja reporter RTS-a.

13.50 -  Na glavnom gradskom trgu u Bihaću građani traže ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače. 

13.30 - Hrvatski premijer Zoran Milanović doputovao u Mostar.   

Građani Bosne i Hercegovine nezadovoljni ekonomskom i političkom situacijom u Federaciji, u podne su počeli nove proteste. 

U ulici ispred Predsedništva BiH u Sarajevu, do 13 časova okupilo se oko 300 ljudi, javlja Al Džazira. Oni zahtevaju ostavku vlade kantona Sarajevo i Federacije BiH, kao i formiranje nestranačkih vlada.

Nekoliko stotina Sarajlija protestovalo je u subotu uveče ispred zgrade Predsedništva BiH. 

Demonstranti uzvikuju: "Ostavke, ostavke", "Vratite nam decu", "Bando, bando". U lecima koje dele pod nazivom "Građanski zahtevi, obaveze vlasti", okupljeni traže smanjenje plata i naknada političkih funkcionera na svim nivoima vlasti. Ini traže i oslobađanje uhapšenih demonstranata. 

Zahtevaju i ukidanje prihoda po prestanku funkcije, kao i rasprodaju novih voznih parkova i investiranje u fabrike koje su u stečaju.

Učesnici protesta traže usvajanje zakona o poreklu imovine, procesuiranje osumnjičenih za zloupotrebu vlasti, poništavanje svih nezakonitih privatizacijskih ugovora i utvrđivanje nadležnosti odgovornih.

Insistiraju i da se formira nezavisna antikorupcijska komisija. Pričinjenu štetu tokom protesta treba, prema njihovom mišljenju, naplatiti iz dela prihoda namenjenih paušalima predstavnika vlasti.

Za sada je mirno i nema incidenata, javlja reporter RTS-a. Pristuni su novinari iz više svetskih i regionalnih medijskih kuća.  

Na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupili su se građani koji traže ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače.

Lokalni mediji javljaju da ih zasad ima 500 među kojima su i predstavnici boračkih udruženja. Oni prete blokdom saobraćajnica.  

Ukoliko situacija eskalira, trebalo bi razmisliti o slanju trupa EU u Bosnu i Hercegovinu, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

U iznenadnu posetu Mostaru doputovao je hrvatski premijer Zoran Milanović, gde se sastao sa predsedavajućm Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom.

Socijalni protesti eskalirali su u petak u Sarajevu i više gradova Federacije BiH, kada je u sukobima policije i demonstranata povređeno više od 200 ljudi, a na desetine privedeno.

Kako su juče javili bosanski mediji, premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković, iz Stranke demokratske akcije (SDA), podneo je ostavku. 

Socijalni protesti, započeli u sredu u Tuzli da bi se potom proširili na Sarajevo, Mostar i Zenicu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasada SAD podržava miran protest

Izvor: B92, 09.Feb.2014

Sarajevo -- Ambasada SAD u Sarajevu ocenila da su protesti u BIH "izraz nezadovoljstva građana ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom"..."Već odavno pozivamo građane BiH da putem građanskog aktivizma i učešća na izborima traže odgovornost svojih izabranih predstavnika. Mi smo podržavali...

Nastavak na B92...

Scenario iz BiH preti regionu

Izvor: Blic, 09.Feb.2014

Nemiri iz Bosne lako bi mogli da se preliju i na region jer je ekonomska situacija svuda slična...Samo dan nakon demonstracija u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Mostaru, protest izazvan lošom ekonomskom situacijom, organizovan je i u Sisku, u Hrvatskoj. Odziv je, međutim, bio slab jer se, prema izveštavanju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.