Ambasada SAD podržava miran protest

Izvor: B92, 09.Feb.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasada SAD podržava miran protest

Sarajevo -- Ambasada SAD u Sarajevu ocenila da su protesti u BIH "izraz nezadovoljstva građana ekonomskom, socijalnom i političkom situacijom".

"Već odavno pozivamo građane BiH da putem građanskog aktivizma i učešća na izborima traže odgovornost svojih izabranih predstavnika. Mi smo podržavali i podržavamo pravo građana BiH na okupljanje i mirne proteste", piše u saopštenju Ambasade povodom protesta u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Zenici i drugim gradovima Federacije BiH, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i u Distriktu Brčko.

Ambasada je osudili svaki vid nasilja i poručili da ono mora prestati jer "upotreba nasilja odvlači pažnju od ključne poruke koju velika većina učesnika protesta želi da prenese €“ da su reforme neophodne odmah", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "Vladini zvaničnici imaju odgovornost da saslušaju i uzmu u obzir veoma opravdane zahteve gradjana za reformama".

Amabasada SAD poziva zvaničnike na svim nivoima vlasti u BiH da zahteve gradjana ozbiljno uzmu u obzir, i da odbace pokušaje da se protesti koriste za širenje straha i promociju nacionalističkih težnji.

"U danima koji su pred nama, očekujemo da lideri BiH obezbede mir i saslušaju i poštuju gradjane. Ima još mnogo posla da se uradi da bi

BiH postala prosperitetna i istinski demokratska zemlja, u kojoj institucije i politički lideri služe gradjanima na efikasan i odgovoran način", piše u saopštenju Ambasade SAD u BiH.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.