Izvor: RTS, 10.Feb.2022, 17:31

Nove energetske nalepnice – šta znače za proizvođače, a šta za kupce

Uvođenjem novih regulativa Evropske unije izmenjena su obeležja energetskih klasa proizvoda, a samim tim i energetskih nalepnica. Odsad će se energetski razredi obeležavati od "A", kao najvišeg, do "G", kao najnižeg razreda.
Kupci će uvođenjem novih nalepnica moći da dobiju tačne i pouzdane informacije o tome koliko električne energije ili vode uređaji troše.

Mirko Đapić iz projekta "EU za energetsku efikasnost i eko dizajn >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << proizvoda" istakao je da je na kupcima da odluče da li će kupiti uređaj koji troši više ili manje struje ili vode ili manje stvara buku.
"Te nalepnice su namenjene potrošačima. Sve informacije koje se nalaze na tim nalepnicama su upućene potrošačima radi njihovog lakšeg izbora", kazao je Đapić.
Objasnio je da je, primera radi, u frižider koji košta 65.000 dinara ugrađena novija tehnologija čime uređaj troši manje resursa i u periodu od deset godina potrošiće manje struje od uređaja koji je jeftiniji.
Đapić je istakao da je i u Nemačkoj teško naći televizore "A" energetske klase, pošto je postavljena visoka lestvica i da se proizvođači i dalje nisu uspeli da se prilagode novim pravilima.
Dodao je da se u Srbiji samo 13 odsto potrošača odlučuje za kupovinu proizvoda na osnovu energetskog razreda, dok u Evropskoj uniji na taj način proizvode kupuje 80 procenata potrošača.
Nove oznake, istakao je Mirko Đapić, obavezne su za veš-mašine, mašine za pranje sudova, mašine za sušenje veša, televizore i ekrane, a uskoro će biti doneti propisi za energetsko označavanje sijalica.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.