Nova (zajednička) evropska diplomatija

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2010, 07:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova (zajednička) evropska diplomatija

Spoljnopolitička i diplomatska služba Evropske unije zvanično je počela s radom i postojeće kancelarije EU širom sveta dobile su viši status, tako da su sada na nivou ambasada. Predviđeno je da u spoljnopolitičkoj službi bude 7.000 zaposlenih, koji će obavljati poslove klasičnog Ministarstva spoljnih poslova, sa sedištem u Briselu, i zastupati interese EU u 100 ambasada širom sveta.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Evropska unija mora biti u stanju da reaguje na krize u svetu, naravno pre svega diplomatski.

I zbog toga nam je spoljnopolitička služba tako važna, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele.

Evropski poslanik iz Belgije i pregovarač spoljnopolitičke službe Gij Verhofstad smatra da je sada kucnuo i čas za zajedničku evropsku spoljnu politiku.

Nova diplomatska služba formirana je u skladu sa odredbama Lisabonskog sporazuma kojim je određen način na koji EU funkcioniše.

Kritičari tvrde da nova služba Unije predstavlja nepotrebno dupliranje postojećih Ministarstava spoljnih poslova zemalja članica EU.

- Budimo pošteni - do sada nije bilo nikakve zajedničke spoljne politike. Sećam se iračkog rata kojim smo se na nivou EU bavili celih 50 sekundi.

Dvadesetsedmorica, tada jednostavno, nisu bila u situaciji da o tome raspravljaju, a kamoli da zauzmu zajednički stav. Tako nešto ne sme da se ponovi, smatra Verhofstad.

Do poslednjeg časa evropska diplomatska služba bila je jabuka razdora: vodili su se sporovi oko toga koliko će uticaja imati članice, kakva će biti njena struktura i ko će biti na najvišim položajima.

Uprkos svim sporovima, Ketrin Ešton, ministarka spoljnih poslova, ukazuje na pozitivne strane nove institucije.

- Ona omogućava saradnju svih 27 članica u spoljnoj politici. Nije reč o tome da se nekom nešto oduzme, nego da se zajedničkim delovanjem obezbeđuje veći uticaj, kaže Eštonova.

Na sličnom putu ujedinjavanja diplomatije uskoro bi se mogle naći i zemlje bivše Jugoslavije. Čini se da su prvi koraci u tom smeru već načinjeni.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Virtuelna diplomatska služba EU

Izvor: Politika, 03.Dec.2010

Evropski parlament još nije odobrio budžet, pa Ketrin Ešton mora da odloži prijem kadrova i početak rada svoje službe..Od našeg stalnog dopisnika..Brisel – Evropska diplomatska služba (EDS) sa Ketrin Ešton na čelu zvanično je uspostavljena prvog dana decembra u Briselu, a njeni kritičari...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.