Nova katastrofa se nazire na Kosovu dok se Zapad igra međunarodnim pravom

Izvor: Vostok.rs, 22.Jun.2023, 02:12

Nova katastrofa se nazire na Kosovu dok se Zapad igra međunarodnim pravom

 
Zapad se poigrava međunarodnim pravom u pokušaju da stvori alternativne načine za rešavanje kosovskog problema, a to bi moglo da odvede region na put ka nesreći, izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom brifinga u sredu.
Diplomata je istakla da SAD i EU nastavljaju da zatvaraju oči pred subverzivnim akcijama kosovskog premijera Aljbina Kurtija i namerno dovode rešenje u ćorsokak kako bi „primorali Srbe da se odreknu svojih glavnih interesa“. „Priština je od aprila 2013. izbegavala svoje obaveze prema srpskim opštinama na Kosovu. Umesto pritiska na Kosovare, američki posrednici postavljaju temelje za radikalno smanjenje autoriteta zajednice (srpskih opština) i, naravno, menjaju je nekim mehanizmom za zaštitu jezičkih prava, podržavajući Kurtijevu tvrdnju o, kako je rekao, neteritorijalnoj prirodi ove strukture“, napomenula je ona. „U ovim okolnostima, raste rizik da će se Zapad poigrati međunarodnim pravom u cilju stvaranja alternativnih opcija za rešavanje kosovskog problema, odvodeći region u novu, još jednu katastrofu.“ Diplomata je napomenula da postoji pouzdan temelj za sređivanje situacije, koji ostaje u potpunosti na snazi. „Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN je osnova za pregovore Beograda i Prištine, i za bilo kakve posredničke napore međunarodne zajednice – osnova je ista”, dodala je ona.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: TASS

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.