Nobelovac savetuje Rumuniji da istupi iz EU

Izvor: Vostok.rs, 11.Jun.2013, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelovac savetuje Rumuniji da istupi iz EU

11.06.2013. -

Evropska ekonomska kriza veoma utiče na ekonomiju Rumunije. Formalno rumunska ekonomija je u usponu, bez obzira na to što je je zona evra u depresiji. Ipak postoje osnove da se smatra da ovaj ekonomski napredak postoji samo na papiru.

Među običnim građanima i rumunskim ekspertskim krugovima postoji zahtev da se razmatraju ekonomska rešenja koja bi omogućila da se zemlja izvede iz krize. Prema tradiciji poslednjih 20 godina mnogi smatraju da rešenja treba >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << tražiti slušajući savete zapadnih stručnjaka. Ali praksa pokazuje da rumunske vlasti i novinari nisu spremni da razmatraju sva rešenja koja nude zapadni doajeni ekonomije. Čak najugledniji stručnjak, ako predlaže nešto što se kosi sa prihvaćenim liberalnim dogmama, biće podvrgnut strogoj cenzuri.

Novinarima rumunskog elektronskog izdanja Caleaeuropeana.ro pošlo je za rukom da uzmu intervju od dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju sera Džejmsa Aleksandra Mirlisa. Rumunija retko biva predmet pažnje poznatih ekonomista, logično bi bilo da saveti poznatog britanskog ekonomiste postanu medijski događaj prvog reda. Ipak rumunska štampa je odbila da citira ovaj intervju i da razmatra predložena rešenja za izlazak iz krize. Uzrok samocenzure je očigledan – ser Mirlis je izjavio da radi rešavanja ekonomskih problema Rumunij aobavezno treba da istupi iz EU, pošto u protivnom Brisel jednostavno neće dozvoliti Rumuniji da raste.

Britanski ekonomista uporedio je politiku EU u pogledu Rumunije sa ludačkom košuljom i bez obzira na uporne molbe novinara da predloži alterantive, objasnio je da drugih varijanti osim istupanja iz EU jednostavno nema.

Preporuke poznatog ekonomiste mogle bi da postanu polazna tačka za javnu diskusiju o ulozi EU i o položaju Rumunije u kontekstu ekonomske politike Brisela. Ali rumunska šampa, nezavisno od politpčke orijentacije, odabrala je da potpuno ignoriše ovu temu. Treba konstatovati da samocenzura rumunskih medija nije dostigla cilj. Citati iz intervjua Džejmsa Mirlisa su počeli da se šire društvenim mrežama, sakupljaju komentare i da se preštampavaju u blogovima. Džin evroskepticizma je već pušten iz boce. I nemoguće je vratiti ga nazad prećutkivanjem nezgodnih mišljenja i blokiranjem javne diskusije na škakljive teme.

Valentin Mindrešesku,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.