Nemačka pohvalila Srbiju

Izvor: B92, 23.Feb.2012, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka pohvalila Srbiju

Beograd -- Nemački šef diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da bi Nemačka želela da na sledećem sastanku Evropskog saveta vidi Srbiju kako čini naredni korak ka EU.

On je dodao da Nemačka "čvrsto stoji iza evropske perspektive Srbije".

Vuk Jeremić je, posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, izjavio da "danas postoji bolje razumevanje Nemačke i Srbije".

Jeremić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ponovio novinarima da Srbija neće prihvatiti nova uslovljavanja Prištine.

"Cilj je moguće ostvariti ako ostanemo fleksibilni, racionalni i angažovani", rekao je Vestervele novinarima posle sastanka sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.

"U Beogradu sam iz dva razloga - da odam priznanje i da ohrabrim. Moja poseta jeste znak priznanja za sve ono što ste učinii i istovremeno gest ohrabrenja za poslednje metre koji su preostali", rekao je nemački ministar.

Šef srpske diplomatije rekao je da je Srbija učinila sve što je u njenoj moći da ispuni zahteve i preporuke koje je Brisel izneo u decembru.

On je naveo da Nemačka i Srbija imaju zajednički cilj, a to je izgradnja evropskog društva i evropski procesi za Srbiju i zapadni Balkan.

"Mislim da se u ovom trenutku nalazimo u situaciji u kojoj je ostvarenje ovog zajedničkog cilja na dohvat ruke", rekao je Jeremić.

Kako je istakao, bez obizira na sve probleme koje smo imali, "mislim da se možemo nadati pozitivnom ishodu".

On je, međutim, naglasio da je za Srbiju neprhvatljivo postavljanje bilo kakvih novih uslova u odnosu na one koji su istaknuti u decembru.

Nemački ministar bi od 19 časova trebalo da razgovara s predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Poseta šefa nemačke diplomatije je iznenadna i usledila je nakon što su šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske tražili da se Srbiji odobri kandidatura. Najavljeno je da je tema razgovora mogući napredak na putu približavanja Srbije ka EU.

Vestervele, kako je rečeno, u Beograd dolazi direktno iz Londona, gde zajedno s ministrima i predstavnicima još 50 zemalja učestvuje na međunarodnoj konferenciji o Somaliji.

U decembru 2011. na samitu EU u Briselu Srbiji nije odobren status kandidata za ulazak u EU, i to prevashodno zbog protivljenja Nemačke.

Kancelarka Angela Merkel je prošle sedmice, posle razgovora s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, ukazala na to da iskustvo Hrvatske

pokazuje da "može da bude realizovana želja za ulazak u EU" zemalja Zapadnog Balkana i dodala da niko ne želi da odustane od obećanja

koja su im u tom smislu data.

Ali kancelarka je naglasila da "ne mogu da se prave nikakvi kompromisi u slučaju kad određeni uslovi nisu ispunjeni" i dodala da se to odnosi "kako na prijem u evro-zonu, isto tako na prijem u EU i na otpočinjanje pregovora o članstvu".

Kako "Blic" nezvanično saznaje u nemačkim diplomatskim krugovima, Vestervele je juče odlučio da dođe u Beograd pošto su pregovori u Briselu zastali zbog uslovljavanja Prištine, koja insistira na tome da se u fusnotu ubaci i deklaracija o nezavisnosti.

U nemačkim diplomatskim krugovima, inače, smatraju da je Beograd pokazao dovoljno fleksibilnosti i da je pružio prihvatljiv predlog da u fusnoti bude istaknuta Rezolucija 1244 i mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Kako "Blic" saznaje, od ishoda pregovora u Briselu zavisi i stav Vestervelea, koji će izneti danas po podne, posle susreta sa srpskim čelnicima.

Doza optimizma

Spoljnopolitički komentator "Politike" Boško Jakšić ocenio je za radio B92 da Vesterveleova poseta pre može da se stavi na kantar optimizma nego pesimizma po pitanju dodele Srbiji statusa kandidata za EU.

On je rekao da je jučerašnji dan počeo pesimističkim vestima "kada je i predsednik Srbije Boris Tadić izgledao kao da su mu sve lađe potonule i rekao da nije optimista", ali da se nastavio s relativnim optimizmom i najavom nastavka dijaloga.

Jakšić je dodao da očekuje da i danas može biti novih obrta u pregovorima u Briselu i povodom statusa kandidata.

"Beograd ide na dogovor koji ne bi bio suprotan očekivanju međunarodne zajednice", rekao je Jakšić.

Podsetimo, iz Brisela je sinoć stigla vest da su šefovi diplomatija Austrije, Italije i Francuske pozvali Ketrin Ešton da Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, pošto je ispunila sve uslove. "Sproveli smo analizu o napretku Srbije i zaključili da su ispunjeni svi uslovi", istakli su ministri spoljnih poslova Austrije, Francuske i Italije, Mihael Špindeleger, Alan Žipe i Đulio Terci u pismu upućenom visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.