Nemačka imala veći budžetski suficit u 2018. godini

Izvor: B92, 21.Okt.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka imala veći budžetski suficit u 2018. godini

Luksemburg -- Statistička agencija Evropske unije, Evrostat, revidirala je danas naviše podatak o budžetskom suficitu Nemačke za 2018. godinu.

Budžetski prihodi Nemačke su u prošloj godini nadmašili rashode u većoj meri od prvobitne procene, što je omogućilo Berlinu da uknjiži budžetski suficit od 1,9 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Taj podatak je veći u odnosu na aprilsku procenu Evrostata o suficitu Nemačke od 1,7 odsto BDP-a za prošlu godinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Celokupna evrozona uknjižila je u 2018. godini deficit budžeta od 0,5 odsto BDP-a, što je nepromenjeno u odnosu na prethodnu procenu Evrostata.

Takav deficit posledica je većih rashoda u drugim zemljama, kao na primer u Italiji, što je neutralisalo nemački suficit.

Italija je prošle godine registrovala budžetski deficit od 2,2 odsto BDP-a, što je iznad ranije procenjenih 2,1 odsto BDP-a.

Podatak o javnom dugu 19-članog valutnog bloka je, takodje, revidiran naviše, na 85,9 odsto BDP-a sa ranije procenjenih 85,1 odsto BDP-a.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.