Nemačka dala zeleno svetlo za poglavlja

Izvor: SEEbiz.eu, 27.Nov.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka dala zeleno svetlo za poglavlja

BERLIN - Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

Prema ranijim najavama, prvo će biti otvorena poglavlja 32 i 35, koja se tiču finansijske kontrole i Kosova.

Predsednik Odbora Gunter Krihbaum kancelarki Angeli Merkel u pismu je saopštio da Odbor preporučuje da se prva dva pregovaračka >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << poglavlja otvore na sledećem samitu u decembru, čime je, po tom pitanju, okončan parlamentarni postupak u Nemačkoj.

Kako je saopštila Fondacija Konrad Adenauer, odluka je doneta na vanrednoj sednici Bundestaga. Odluci je prethodilo intenzivno savetovanje o najnoviji izveštajima Evropske komisije o napretku.

"Ovo je jasan znak za zemlju koja se kreće u pravcu Evrope i pokazuje da je konsekventan evropski pristup premijera Aleksandra Vučića ispravan", rekao je Krihbaum.

Krihbaum je posle sednice odbora rekao da je za Bundestag bilo vrlo važno to što je sporazumom od 25. avgusta konačno načinjen iskorak u odnosima Srbije i Kosova i da raduje izveštaj Evropske komisije o Srbiji zato što sadrži dosta pozitivnih ocena.

On je dodao da je odlazak Vučića u Srebrenicu bio vrlo važan gest.

Krihbaum je rekao da je Srbiji mesto u Evropi i da Nemačka očekuje da "Srbija nastavi da korača tim putem".

"Srbiju čeka još dosta zadataka, kako u borbi protiv korupcije tako i u reformi pravosuđa. Buduće reforme nisu same sebi cilj, nego se sprovode u interesu zemlje. Tako su za strane investitore, koji u budućnosti treba da obezbede radna mesta, posebno neophodne efikasne pravno-državne strukture", navodi se u saopštenju

Profesor Ivo Visković rekao je za B92 da je ovoj odluci Bundestaga doprinelo više stvari, ali pre svega konstruktivan doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

"Više nego korektno je postupano u pregovorima sa Prištinom i jasno je da ne pravi Beograd probleme, već da oni dolaze sa druge strane", rekao je Visković.

Kako je istakao, ovo nije veliko iznenađenje, a samo je bilo pitanje kada će biti dobijeno "zeleno svetlo".

"Otvaranje se očekuje vrlo brzo, svakako do kraja godine, a najrealnije polovinom decembra ili do 20. decembra", rekao je Visković.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefanović: Odluka Bundestaga velika stvar za Srbiju

Izvor: Beta, 27.Nov.2015

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas da odluka Bundestaga o otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja u razgovorima Srbije i EU potvrđuje da je posvećenost Srbije reformama dobila punu podršku.Stefanović je na vanrednoj konerenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.