Neće biti automatske deportacije građana Evropske unije posle Bregzita

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2020, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće biti automatske deportacije građana Evropske unije posle Bregzita

Britanija neće automatski deportovati građane Evropske unije koji nisu zatražili pravo na ostanak u zemlji nakon Bregzita, rekao je danas koordinator za Bregzit Evropskog parlamenta Gi Verhofstat.

Verhofstat, koji se u četvrtak sastao s britanskim ministrima, uključujući ministra za Bregzit Stivena Barklija, rekao je da mu je potvrđeno da će postojati "grejs period" za one koji se ne prijave za rešavanje statusa boravka do krajnjeg roka, odnosno juna 2021. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi Rojters.

"Šta će se desiti sa tim ljudima čak i nakon grejs perioda? Pa, neće biti automatske deportacije", rekao je Verhofstat za BBC Radio.

"Nakon grejs perioda, oni će imati mogućnost da se prijave, navodeći razloge zašto to nije bilo moguće u okviru uobičajenih postupaka", objasnio je.

Verhofstatov stav potvrdio je i portparol premijera Borisa Džonsona.

Rojters je u novembru izvestio da Velika Britanija preti da će deportovati državljane EU ako se ne prijave na vreme i da će odobriti odlaganje samo u izuzetnim okolnostima.

Do kraja prošle godine prijavilo se više od 2,7 miliona od procenjenih 3,5 miliona državljana EU koji žive u Britaniji. Ranije ove nedelje EU je izrazila zabrinutost zbog različitih signala o tome šta će se desiti onima koji to ne urade na vreme.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. januara, nakon što je dogovorila sporazum o Bregzitu krajem prošle godine, ali ostaće vezana svim pravilima bloka do kraja 2020. u okviru dogovorene prelazne faze koja treba da olakša izlazak iz Unije.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.