Navaljna: Učiniti više da se na meti EU nađe uži krug Putina

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 20:09

Navaljna: "Učiniti više da se na meti EU nađe 'uži krug' Putina"

Udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozvala je danas Evropsku uniju da učini više kako bi odgovarao "uži krug" oko Vladimira Putina.

Julija Navaljna je upozorila EU da ne sklapa bilo kakve dogovore s ruskim liderima, a nakon njenog govora, ministri su ustali i aplaudirali, prenosi Dojče vele.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj objavio je danas na društvenoj mreži Iks >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (Tviter) da je EU uputila najdublje saučešće Juliji Navaljnoj i ponovio da će ruski predsednik Vladimir Putin odgovarati za smrt Navaljnog.

"Izrazili smo najdublje saučešće EU Juliji Navaljnoj. Vladimir Putin i njegov režim će odgovarati za smrt Alekseja Navaljnog. Kao što je Julija rekla, Putin nije Rusija. Rusija nije Putin", naveo je Borelj i objavio fotografiju sa Navaljnom i snimak na kojem se vidi da ona sedi pored njega tokom današnjeg sastanka Saveta EU za spoljne poslove.

Borelj je naglasio da će EU nastaviti da pruža podršku "ruskom civilnom društvu i nezavisnim medijima". Navaljna je danas, uoči dolaska na sastanak Saveta za spoljne poslove EU, optužila Putina za ubistvo njenog supruga i poručila da zna tačno zašto je to učinjeno.

Ona je u video-obraćanju rekla da joj ruske vlasti ne daju telo supruga jer čekaju da tragovi bojnog otrova novičoka ispare iz njegovog tela, preneo je Rojters. Borelj je ranije danas, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, rekao da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt Navaljnog.

"A odgovoran je sam Putin", rekao je Borelj novinarima u Briselu.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je, po dolasku na sastanak ministara za spoljne poslove EU, da će Berlin predložiti uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i izrazila nadu da će dogovor o tim sankcijama uskoro biti postignut u okviru EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Julija Navaljna pozvala EU da ne prizna predsedničke izbore u Rusiji

Izvor: Danas, 20.Feb.2024, 17:19

Udovica ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, Julija Navaljna pozvala je Evropsku uniju da ne prizna rezultate martovskih predsedničkih izbora u Rusiji.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.