Naučite decu kako da uvek PREPOZNAJU opasnost - OVE rečenice OTMIČARI KORISTE kako bi ih NAVELI dobrovoljno DA POĐU sa njima!!

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 14:57

Naučite decu kako da uvek PREPOZNAJU opasnost - OVE rečenice OTMIČARI KORISTE kako bi ih NAVELI dobrovoljno DA POĐU sa njima!!

Obratite pažnju!!

Beg od kuće, nestanak dece bez pratnje, roditeljske, ali i kriminalne otmice najčešći su uzroci nestanka dece.

Zvanični podaci su zastrašujući - na svaka dva minuta se u EU prijavi nestanak deteta, u Rusiji u proseku nestane četvoro dece u toku dana, u Americi je statistika još gora.

O ovoj vrlo neprijatnoj i bolnoj temi najčešće ne želimo ni da mislimo, uobičajeno se o njoj i ne razgovara (dok se daleko bilo nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne dogodi). Ipak, pred vama je izvod iz štampanog priručnika državnih organa koji se deli roditeljima nama daleke Novosibirske oblasti. Preporuke su univerzalne i nije ih loše i pročitati, zlu ne trebalo.

PRAVILA КOJA DECA MORAJU DA ZNAJU:

Pravilo 1. Nauči da kažeš „NE“

Umeti reći jasno i glasno „ne“, razgovarati o svojim problemima s nekim ko zaista može da pomogne – to su veštine od životne važnosti koje treba ulivati detetu kako bi ih koristilo u bilo kojoj situaciji koja ugrožava njegovu bezbednost. Dete može izbeći nevolje ako tačno zna šta treba da radi kada se nađe u opasnoj situaciji.

Pravilo 2. Ne razgovaraj sa nepoznatima

Кriminalci često koriste dečje poverenje. Naučite dete da ne sme da razgovara sa nepoznatim i da nipošto ne pristaje na njegove ponude ili pozive (da pogleda životinju, igra svoju omiljenu igru, ide u prodavnicu slatkiša, sladoleda, igračaka, da krene s njim kod mame, tate, bake…). Objasnite mu da se kriminalci pretvaraju da su ljubazni, nežni i saosećajni.

Pravilo 3. Seti se šta su ti mama i tata rekli

Naučite dete kako da prepozna opasnu situaciju i kako da se iz nje izvuče. O ovome će biti reči dalje.

Prvo: molim vas, shvatite prvo i najvažnije – pedofil ne hvata dete za ruku i ne odvlači ga na silu na mesto gde nema ljudi. U 99,9% slučajeva dete dobrovoljno polazi sa pedofilom, oduševljeno nekom primamljivom ponudom.

Evo primera dijaloga koje smišljaju otimači dece:

Devojčice, tamo u kutiji imaju mačići bez majke. Hajde da ti pokažem, mnogo su slatki. Možeš da ih maziš ili da uzmeš jedno ako hoćeš.

Zdravo, deco. Hoćete da vam pokažem sliku mog zeke? Pogledajte, to je pravi zeka. Pođite sa mnom, daću vam da ga držite u naručju.

Voliš li sladoled, dečko? Imam pun frižider, bili mi sestrići u gostima pa morali da odu, ali sladoled bi se istopio u torbi pa nisu mogli da ga odnesu. I ja sad ne znam šta da radim, žao mi da ga bacim. Hoćeš li da ga dam tebi?

Hej, devojčice (dečače) – nepoznat čovek dovikuje iz automobila – kako da dođem do te i te ulice? Vrtim se ovde već dva sata i svi mi pokazuju prstom da je tamo. Odem tamo, a onda mi pokažu u drugom pravcu. Кao da su dogovorili da me nasamare. Devojko, uđi u auto i pokaži mi ulicu molim te. Evo platiću ti hiljadu dinara. I vratiću te ovde nazad. Sedi, ne boj se…

– Dečko, kako se zoveš? – obraća se detetu neznanac iz automobila. – Ja? Marko. Zašto?

– E napokon sam te našao! Lutam okolo nekoliko sati. Кomšije tvojih roditelja zamolile su me da te pod hitno nađem i odvedem u bolnicu. Tvojoj mami nije bilo dobro, u bolnici je. Uđi u auto, da te odvezem kod nje.

– Je li tata već u bolnici? – dete može da postavlja razna pitanja koja bi trebalo da preciziraju stvar, ali ono to ne čini iz nepoverenja, već mehanički.

– Marko, ne znam. Ja ne poznajem tvoje roditelje. Ja sam prijatelj vaših komšija s petog sprata. Čika Petar i teta Marija. Sigurno ih poznaješ. E, oni su zvali i mene i druge ljude da pomognu. Tražimo te po celom kraju. Nema mnogo vremena. Ulazi u auto, sve ću ti usput objasniti.

Efikasnost poslednje tehnike zasniva se na osnovnim svojstvima ljudske psihologije – u stresnoj situaciji čovek ne procenjuje situaciju kako treba i nije kadar da razmišlja logično.

Otmičari mogu da smisle mnogo varijanti ovih razgovora, ali ovako ili onako u osnovi će uvek biti mace i kuce, životinje, sladoled, brz novac ili „Znam tvoje roditelje“.

Navedite sve ove primere svom detetu, detaljno mu objasnite da ne postoji razlog da nasedne na provokaciju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.