Narko-dileri vole balkansku rutu: Preko Srbije švercuju heroin u zemlje EU

Izvor: Večernje novosti, 03.Dec.2019, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narko-dileri vole balkansku rutu: Preko Srbije švercuju heroin u zemlje EU

Heroin iz Avganistana u Evropu najčešće stiže "balkanskom rutom", jer u pitanju najkraća ruta na kojoj je stopa zaplena prilično niska U novom izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) i Europola o evropskom tržištu narkotika ističe se kako heroin iz Turske u Evropu stiže preko tri balkanske rute od kojih jedna prolazi i kroz Srbiju. Navodi se kako je balkanska ruta najkraći krijumčarski put za heroin koji stiže iz Avganistana >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << preko Irana i Turske u Evropu, ali i za ostale droge. Istanbul je ključna tačka na tom putu gde se organizuju pošiljke heroina u EU, navodi se u izveštaju i podseća na to da je pre nekoliko godina Turska zaplenila najveću količinu heroina u poslednjih deset godina, pišu Nezavisne novosti. "Heroin se može isporučiti iz Turske na tržišta EU koristeći tri grane balkanske rute. Jedna prolazi kroz Grčku, Albaniju i/ili Italiju, koristeći pomorski i kopneni prevoz. Druga prolazi kroz Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku i Sloveniju, pa u Italiju ili Austriju. Treća vodi u Mađarsku, Austriju, Češku, Poljsku ili Nemačku", navodi se u ovom izveštaju.PROČITAJTE JOŠ - AKCIJA NA AUTO-PUTU: Pali dok su predavali šest paketa heroina! Kako se dodaje, dostupne informacije sugerišu uglavnom da heroin ulazi u EU na kopnenim graničnim prelazima u Bugarskoj i Grčkoj. "U nekim slučajevima heroin se privremeno čuva u skladištima na području Balkana pre transporta dalje", ističe se u izveštaju. Zaključeno je da je, iako se balkanska ruta smatra najaktivnijom za krijumčarenje heroina, stopa zaplena prilično niska duž ove rute, u odnosu na velike količine heroina zaplenjene u Iranu i Turskoj. "To sugeriše da je trgovina heroinom preko Balkana dobro organizovana", zaključeno je u izveštaju. Uobičajeni način transporta za krijumčarenje heroina balkanskom rutom su i dalje skrivanje u autobusima, automobilima i posebno kamionima. Ističe se da je region zapadnog Balkana ključna tranzitna regija za drogu i prekursore koji idu ka EU. Marko Nicović, član Svetske asocijacije šefova policija, rekao je da je ovaj prostor nezaobilazan za šverc droge prema EU, jer je najkraća kopnena veza između Azije i Evrope. On ocenjuje da političke pretpostavke često sprečavaju bolju saradnju između policijskih agencija na našim prostorima. "Uvek kada neka policija traži od druge informativnu ili neku drugu pomoć, to se posmatra prvo kroz politički kontekst, a tek onda u kriminalističkom smislu. To je jedan od problema koji se odnose na saradnju policija iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i slično", kazao je Nicović za "Nezavisne".(telegraf.rs)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

BALKANSKA RUTA HEROINA Srpski šverceri sve važniji IGRAČI U PODZEMLJU, a sve je počelo još pre 20 godina

Izvor: Blic, 03.Dec.2019

"Balkanska ruta" i dalje je glavni koridor kojim heroin ulazi u zemlje Evropske unije, podatak je objavljen u izveštaju Evropskog centra za praćenje i posmatranje tržišta droga. Stručnjaci smatraju da bi naša zemlja, kao atraktivna ruta za šverc ove droge, sa godinama mogla postati sve popularnija.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.