Izvor: Danas, 10.Jun.2015, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveću dobit imaju ugostitelji

Beograd - Dvodnevni Ekonomski samit Republike Srbije, koji je juče završen, u prestonicu Beograda doveo je brojne visoke zvanice, od izvestioca Evropske unije za Srbiju Dejvida Mekalistera, preko šefa Delegacije EU Majkla Davenporta, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, ambasadora vodećih zapadnih zemalja, do najvećih domaćih biznismena >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kao što je Miodrag Kostić.

Na skupu su se mogle čuti brojne poruke o potrebi za regionalnom saradnjom i mogućnostima koje stoje pred Srbijom i okruženjem u privlačenju stranih investicija, najave regulatornih reformi radi poboljšanja položaja na raznim rang listama i predstavljanja raznih infrastrukturnih projekata, koji se odvijaju prema predviđenoj dinamici. Pa ipak, stručna javnost ostaje neubeđena u direktnu ekonomsku korist ovog i ovom sličnih skupova, koji uglavnom služe kao poligon za marketinško predstavljanje zemlje i davanje raznih obećanja za unutrašnju ili spoljnu upotrebu, a mnogo manje kao platforma za stvarno zaključivanje ili iniciranje ozbiljnih poslova.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže za Danas da se skupovi poput ovog održavaju kako bi se ojačala ekonomska saradnja u regionu, ali i da bi region svetu poslao poruku da dođe i ulaže na ovim tržištima, bilo preko stranih direktnih investicija ili preko privatizacije ili na neki treći način.

- Mnogo toga se čuje na tim samitima, ali se malo toga ostvari. Predstavnici raznih međunarodnih institucija, fondova i investitora dolaze i obećavaju razne stvari, ali se na kraju tek ponešto realizuje. Razlog je što na kraju ispadne da je to što je ponuđeno uglavnom nepovoljno, a često i oni zaborave na sve što su obećali čim izađu iz sale - kaže Savić.

Kao ilustrativne primere, naš sagovornik navodi donatorsku konferenciju za borbu protiv poplava, kada je Srbiji obećano "sedam, osam, pa i devet puta" više novca nego što je na kraju dato. Tako je, kaže, bilo i sa posetom kineskog premijera Li Kećijanga, kada su "u svečarskoj atmosferi" takođe najavljuje mnoge investicije, da bi na kraju malo toga bilo ostvareno.

- Ali, to ne znači da mi ne treba da organizujemo ovakve samite. Oni su dobri, jer sve dok ih ima, mi se nalazimo na ekonomskog mapi sveta. Jedino treba da znamo da od tih skupova ne očekujemo previše - zaključuje Savić.

Koliki značaj ovakvi skupovi imaju, metaforički ilustruje i Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, rečima da "najveću dobit od samita ostvaruju ugostitelji" u objektima u kojima se oni održavaju.

- Ovakvi skupovi služe i da se preko medija šalju razne poruke, ali njihove mogućnosti ne treba precenjivati. Nama je potrebno stalno unapređivanje investicione klime, a samit poput ovog za ideju upravo ima da se spore reforme u privrednom ambijentu za vreme njegovog trajanja stave u senku - tvrdi Kovačević.

Vujović: Manji budžetski deficit

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da mere fiskalne politike daju rezultate i da će Srbija ove godine imati budžetski deficit manji za 600 miliona evra od planiranog. On je na završnom panelu Ekonomskog samita u Beogradu objasnio da je bilo planirano da budžetski deficit iznosi 190 milijardi dinara, ali je dodao da je vladinim merama postignuto da ne bude veći 114 milijardi dinara. Vujović očekuje da Srbija u 2016. godini počne da smanjuje učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu. FoNet

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.