Izvor: JUGpress.com, 12.Sep.2022, 08:30

Najveći donatori EU i SAD, Rusije nema na listi

BEOGRAD

Iako u javnosti preovladava potpuno drugačije mišljenje, bespovratna finansijska pomoć Rusije i Kine Srbiji potpuno je zanemarljiva i prilično netransparentna u odnosu na onu koju pružaju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, koje su najveći finansijski donatori našoj zemlji već 20 godina, objavio je d Demostat.

Demostat je naveo da je EU od 2001. godine Srbiji uputila donacije >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << u ukupnom iznosu od oko 3,7 milijardi evra, dok su na drugom mestu po donacijama SAD, koje su od 2001. do 2021. obezbedile 886 miliona dolara bespovratne pomoći.

Podatke za SAD Demostatu je obezbedila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), preko koje je novac obezbeđen za “ekonomski i demokratski razvoj Srbije”.

Koliko su Moskva i Peking tačno novca donirali našoj zemlji od 2000. godine pa do danas Demostat nije uspeo da sazna jer, kako su naveli, ambasade te dve zemlje nisu odgovorile na njihova pitanja.

“Iz dostupnih podataka se pak može saznati da je Kina na listi donatora Srbije na 15. mestu i da je do kraja 2016. godine donirala 31,4 milion evra, što je, u tom trenutku bilo svega 0,6 odsto od ukupnih donacija našoj zemlji”, objavio je Demostat.

O donacijama Ruske Federacije informacije dostupne javnosti ne postoje jer, kako su istakli u Demostatu, Moskva nema praksu dostavljanja podataka o upućenoj bespovratnoj finansijskoj pomoći.

“Međutim, ta pomoć definitivno nije velika jer do 2012. godine Rusija Srbiji nije donirala ništa a u to vreme Moskva čak nije bila ni zavedena na listi razvojnih partnera Srbije”, objavio je Demostat u tekstu “Uprkos predrasudama, najveći finansijski donatori Srbije su EU i SAD”.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.