Najavljen dijalog i zajednička izjava EU i SAD o Kini

Izvor: B92, 01.Dec.2021, 23:58

Najavljen dijalog i zajednička izjava EU i SAD o Kini

Očekuje se da će SAD i Evropska unija sa sastanka koji je planiran za sutra izdati "snažnu" zajedničku izjavu o svom pristupu Kini.

Ova izjava će potvrditi sve veće približavanje stavova u pogledu izazova koje pred njih postavlja Peking, rekao je Rojtersu visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i generalni sekretar Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << službe za spoljne poslove Stefano Sanino će sutra kopredsedavati drugim dijalogom između SAD i EU o Kini i konsultacijama na visokom nivou o Indo-Pacifiku u petak, saopštio je Stejt department.

Evropska komisija objavila je danas novu evropsku investicionu strategiju "Global gejtvej" kojom će se širom sveta finasirati projekti u oblasti zelene i digitalne tranzicije, energetske i transportne infrastructure kao i jačanje oblzsti zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Planirano je da "Global gejtvej" mobiliše do 300 miljardi evra za evropske investicije u svetu do 2027. godine, što se ocenjuje kao snažno nadmetanje s kineskim "Pojasom i putem" koji je veliki transportni i infrastrukturni projekat Pekinga za povezivanje Azije sa evropskim tržištima, kao i za širenje političkog uticaja na međunarodnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vendi Farma

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.