Načelni dogovor EU i Grčke, evro skočio

Izvor: RTS, 20.Feb.2015, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Načelni dogovor EU i Grčke, evro skočio

Ministri finansija zemalja članica evrozone i Grčki predstavnici u Briselu postigli načelni dogovor o produženju pomoći Grčkoj. Porasla vrednost evra.
20.05 - Evropski ministri sastavili spisak zahteva kojih Grčka mora da se pridržava kako bi dobila pomoć, javlja grčka televizija Skaj
19.25 - Nemačka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i Grčka su se saglasile oko dogovora o nastavku pomoći, javila nemačka agencija DPA. 
19.15 - Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio hitan samit EU ukoliko sastanak sa Evrogrupom bude neuspešan.
19.05 - Nemački predstavnici u Briselu saopštili da ne podržavaju načelni dogovor.   
18.45 - Postignut načelni dogovor o produženjeu pomoći Grčkoj, saopštili grčki zvaničnici. Iako nema formalnog dogovora, vrednost eura je odmah porasla. 
17.45 - O većini predloga ministri danas neće stići da raspravljaju, ali su, kako su saopštili zvaničnici EU, postoji napredak u pregovorima koji će biti nastavljeni.
17.25 - Nemačka, Holandija i Finska iznele primedbe na grčki predlog.
17.05 - Grčka saopštila da je njihova Vlada poslala pogrešno pismo u Brisel u kome se navodi finansijski predlog za rešenje duga. Ubrzo potom Grčka je to demantovala. 
16.55 - Predsednik Evrogrupe Jerun Dijselblum izjavio je da još uvek postoji optimizam po pitanju rešenja grčkog duga, ali da će biti teško doći do tog rešenja. 
15.55 - U Brisel stigli svi ministri i predstavnici MMF-a koji pregovaraju o grčkom dugu.
Nakon nekoliko sati pregovora ministri finansija zemalja evrozone i grčki predstavnici postigli načelni sporazum da se za naredna četiri meseca produži paket pomoći ovoj zemlji, javlja Rojters

Nemačka i Grčka su postigli načelni sporazum koji podrazumeva pomoć u naredna četiri meseca uz uslove da Grčka ne sprovodi mere štednje ali i da ne podiže plate i penzije.
Evropski ministri su, kako javlja grčka televizija Skaj, pred Grčku postavili spisak zahteva koje mora da ispuni kako bi dobila finansijsku infuziju i u narednom periodu.
Na tom spisku se nalaze zahtevi koji podrzumevaju da će Grčka suzbiti korupciju, obračunati se sa bogatašima koji ne plaćaju porez, ali da će najpre reformisati nefunkcionalna javna preduzeća.    
Pre načelnog dogovora, grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je u napred hitan samit EU, ukoliko, kako kaže, današnji sastanak u Briselu bude neupešan.
Grčki ministar finansija Janis Varufakis je, pre razgovora sa evropskim ministrima, rekao kako se nada pozitivnoj odluci o grčkom dugu i dodao da je njegova zemlja do sada više puta izašla u suret evropskim zahtevima, prenosi Gardijan.
"Ne sumnjam da će ovo biti kolegijalna diskusija, i nadam se da će Grčka posle ovih pregovora moći da podigne belu zastavu. Ukoliko sa evropskim kolegama ne možemo da se nađemo na pola puta, očekujem onda da se nađemo bar na jednoj petini puta", ponavlja Varufakis.
Ističe da Grčka ima mnogo argumenata uz pomoć kojih može da ubedi Evropu da se pitanje duga reši na najbolji mogući način.
Neposredno pre početka sastanka Grčka je saopštila da je Varufakis poslao pogrešno pismo u Brisel u kome se navode predlozi za rešenje grčkog duga.
Varufakis je to u Briselu demantovao, istakavši da je bila samo reč o "administrativnoj zabuni". 
Ipak, evropski partneri u Briselu uopšte nisu bili optimistični.
Nemački ministar finansija Volfgang Šojble je po dolasku u Brisel ponovio se ne raspravlja samo o grčkom dugu – već i o tome da li EU ima budućnost i da li zemlje mogu verovati jedne drugima.
Šojble se usprotivio da se Grčkoj produži program pomoći u narednih šest meseci bez obaveze da istovremeno sprovodi mere štednje.
Izuzev Nemačke, Finska i Holandija su na skupu kritikovale grčki predlog istakavši da on "nije realan".
Neimenovani zvaničnik EU rekao je za agenciju Blumberg da je malo verovatno da se postigne dogovor u Briselu, i da će biti potrebno organizovati još sastanaka da bi se to pitanje rešilo.
Evropske zemlje ocenjuju da ukoliko se uskoro ne postigne sporazum, Grčka bi do kraja meseca mogla i da bankrotira. Istovremeno, pojavila se i informacija da se Evropska centralna banka "sprema" za izlazak Grčke iz evrozone.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.