Na terenu nova reprezentacija – šta su prioriteti Evropske komisije

Izvor: RTS, 01.Dec.2019, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na terenu nova reprezentacija – šta su prioriteti Evropske komisije

Na čelu Evropske unije je novi tim. Ursula fon der Lajen preuzela je dužnost predsednice nove Evropske komisije, resor evropske diplomatije umesto Federike Mogerini vodiće Žozep Borelj koji je izjavio da želi lično da se angažuje na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana. On će, po funkciji, preuzeti i posredovanje u dijalogu Beograda i Prištine.
Predsednici četiri najvažnije EU >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << institucije: komisije, parlamenta, Saveta i Evropske centralne banke obeležili su u nedelju 10 godina Lisabonskog sporazuma, ugovora po kojem je uređena današnja Unija.

Za Ursulu fon der Lajen i Šarla Mišela to je ujedno i prvi dan na novoj dužnosti.
"Mi smo čuvari Lisabonskog ugovora i njegovog duha. Na nama je odgovornost da ostavimo Evropsku uniju jačom od one koju smo nasledili", ističe Ursula fon der Lajen.
Fon der Lajen tražila je prošle nedelje u Evropskom parlamentu podršku za, kako je rekla, novi početak za Evropu. Prvi zadatak čeka je već sutra – učešće na konferenciji UN o klimatskim promenama u Madridu.
Klimatske promene biće centralni prioritet nove komisije, a Fon der Lajen je obećala da će već u prvih 100 dana uspostaviti tzv. "Green deal" – detaljni plan za zaštitu klime.
Digitalna ekonomija i inovacije, ali i jača spoljnopolitička uloga Evrope na svetskoj sceni su među prioriterma nove Evropske komisije.
Bivši belgijski premijer Mišel u petak je simbolično pruzeo zvonce koje je Donald Tusk koristio predsedavajući samitima evropskih lidera.
"Danas obeležavamo novi početak, sa nadom i entuzijazmom. Počinjemo novi peroid od pet godina koji je zasnovan na čvrstim temeljima", poručio je Mišel.
Novi šef evropske diplomatije od danas je Španac Žozep Borelj, pred kojim je težak posao obnove dijaloga Beograda i Prištine.
Mađarski diplomata Varheji zadužen je za susedstvo i proširenje, u trenutku kada zemlje članice od Evropske komisije očekuju da u januaru predloži novu metodologiju ove politike.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.