Na ovo su zaboravili? Evropa će teško bez Kine

Izvor: B92, 11.Maj.2023, 07:49

Na ovo su zaboravili? Evropa će teško bez Kine

Evropska unija je u 2022. godini uvezla visokotehnološke proizvode u vrednosti od 482 milijardi evra.

Izvoz ove vrste robe je porastao 22 odsto u odnosu na 2021. godinu, saopštio je Evrostat.

Izvoz haj-tek proizvoda u zemlje van EU je takođe porastao u odnosu na 2021. godinu, za 16 odsto, na 446 milijardi evra. EU je prošle godine uvezla najviše haj-tek robe iz Kine, u vrednosti od 183 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra, a udeo uvoza visokotehnoloških proizvoda iz ove zemlje je 38 odsto.

Na drugom mestu je SAD, sa udelom od 19 odsto, a vrednost uvoza je 91 milijarda evra.

Značajni izvoznici u EU su bili i Švajcarska čiji je udeo 6 odsto, vrednost uvoza 30 milijardi evra, Tajvan čiji je udeo 5 odsto, vrednost uvoza 23 milijardi evra, kao i Velika Britanija i Vijetnam sa udelom od 4 odsto. EU je u 2022. uvezla najviše haj-tek proizvoda iz kategorije elektronike i telekomunikacija, u vrednosi od 202 milijarde evra.

Brojke pokazuju da je EU izvezla naviše visokotehnoloških proizvoda u SAD (udeo izvoza 26 odsto, vrednost 118 milijardi evra). Drugo mesto zauzima Kina, sa udelom od 12 odsto, u koju je izvezena roba za 53 milijarde evra.

Značajni uvoznici haj-tek robe iz EU su bili i Velika Britanija čiji je udeo devet odsto, vrednost izvoza 42 milijarde evra, Švajcarska sa 6 odsto udela, vrednost 28 milijardi, Japan čiji je udeo 4 odsto, 19 milijardi i Turska sa 3 odsto udela, 12 milijardi.

EU je prošle godine izvezla najviše haj-tek robe iz kategorije farmaceutskih proizvoda, u vrednosti od 145 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.