Postignut novi fiskalni sporazum EU

Izvor: Politika, 09.Dec.2011, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut novi fiskalni sporazum EU

BRISEL - Lideri Evropske unije sklopili su jutros na samitu u Briselu novi fiskalni sporazum, koji će omogućiti strožu budžetsku disciplinu, ali nisu uspeli da se dogovore o menjanju sporazuma Unije na šta je pristalo samo 17 zemalja, javile su agencije.

Sporazum nije prihvatilo svih 27 zemalja, čime raste mogućnost da imamo Evropu „na dva koloseka”, rekao je neimenovani diplomata za Rojters.

Do >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << toga je došlo pošto je britanski premijer Dejvid Kameron zatražio ustupke od Nemačke i Francuske, na šta one nisu pristale, navela je britanska agencija.

„Uvek smo govorili da ćemo u projekat uključiti 17 zemalja, ako već ne možemo svih 27”, kazao je taj diplomata.

Lideri EU, na sastanku u Briselu koji je trajao skoro 10 sati, dogovorili su se o uvođenju automatskih sankcija za one koji naruše odredbe o deficitu u zoni evra, izuzev ako se tri četvrtine država izjasne protiv toga, a potvrđeno je i novo fiskalno pravilo o uravnoteženim budžetima koje će biti uneto u nacionalne ustave.

Takođe, na samitu je dogovoreno da počne da funkcioniše stalni interventni stabilizacioni fond (Mehanizam evropske stabilnosti), u kome bi bilo 500 milijardi evra.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je jutros da će dogovor o novim fiskalnim pravilima uključivati 17 država evrozone, plus šest drugih zemalja Evropske unije, ali ne svih 27 država članica.

Van Rompej je kazao da će države, prema ovom sporazumu, obezbediti 200 milijardi evra dodatnih sredstava za Međunarodni monetarni fond.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je naveo da bi želeo da u novi sporazum budu uključene sve države članice EU, ali da to nije moguće zbog pozicije Britanije.

On je naglasio da bi novi sporazum trebalo da bude spreman do marta, prenela je agencija AP.

Sarkozi je rekao da je Britanija predložila da bude izuzeta od određenih finansijskih popisa. „Mi to nismo mogli da prihvatimo” zato što nedostatak regulative izaziva sadašnje probleme”, kazao je on.

Odluke koje su donete na današnjem samitu lidera Evropske unije imaće za rezultat povećani kredibilitet evrozone, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

„Uvek sam govorila da je potrebno da 17 država evrozone povrate kredibilitet. Mislim da to može da se desi i desiće se sa današnjim odlukama”, rekla je Merkelova posle samita, prenela je agencija AFP.

Posle maratonskih razgovora koji su završeni rano jutros, postignut je „veoma, veoma važan rezultat, zato što smo izvukli pouke iz naših grešaka i iz prošlosti”, rekla je nemačka kancelarka.

Direktor Evropske centralne banke Mario Dragi, takođe, je pozdravio rezultat samita kao „veoma dobar ishod” za evro.

Tanjug

objavljeno: 09.12.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Postignut novi fiskalni sporazum EU

Izvor: Večernje novosti, 09.Dec.2011

Lideri Evropske unije sklopili su jutros na samitu u Briselu novi fiskalni sporazum, koji će omogućiti strožu budžetsku disciplinu, ali nisu uspeli da se dogovore o menjanju sporazuma Unije na šta je pristalo samo 17 zemalja

Nastavak na Večernje novosti...

Hejg:Britanska vlada podržava veto

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Dec.2011

Britanski ministar inostranih poslova Vilijem Hejg izjavio je da je vlada jedinstvena u odluci da se blokiraju promjene Sporazuma EU. "Politika koju provodimo u Briselu je usaglašena politika centralne vlade. Svako je to unaprijed podržao. Ili ćemo dobiti garancije koje smo tražili i dobiti sporazum...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

EU: STROŽA BUDŽETSKA DISCIPLINA

Izvor: Kurir, 09.Dec.2011

BRISEL - Lideri Evropske unije sklopili su na samitu u Briselu novi fiskalni sporazum, koji će omogućiti strožu budžetsku disciplinu, ali nisu uspeli da se dogovore o menjanju sporazuma Unije na šta je pristalo samo 17 zemalja...Sporazum nije prihvatilo svih 27 zemalja, čime raste mogućnost da...

Nastavak na Kurir...

Posle dogovora u Briselu Evropa „na dva koloseka"

Izvor: Politika, 09.Dec.2011

BRISEL – Lideri 17 zemalja koje kao valutu koriste evro i politički prvaci šest drugih država postigli su danas u Briselu okvirni dogovor o promenama sporazuma Evropske unije koje unose strože budžetske propise, čime je otvoren put za rešenje dužničke krize u evrozoni, ali i za uspostavljanje...

Nastavak na Politika...

Evropa na dva koloseka

Izvor: B92, 09.Dec.2011

Brisel -- Lideri 17 zemalja koje kao valutu koriste evro i politički prvaci šest drugih država postigli su u Briselu okvirni dogovor o promenama sporazuma EU...Promene unose strože budžetske propise, čime je otvoren put za rešenje dužničke krize u evrozoni, ali i za uspostavljanje Evrope "na...

Nastavak na B92...

Žestok sukob Londona sa Parizom i Berlinom: Evro podijelio Evropu

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Dec.2011

BRISEL - Lideri 23 evropske zemlje dogovorili su se da se odreknu dijela suvereniteta u okviru novog ugovora, ali nisu uspjeli da privole svih 27 zemalja Evropske unije (EU) da im se pridruže, objavljeno je u Briselu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.