Engleski pacijent leži na umoru

Izvor: B92, 09.Dec.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Engleski pacijent leži na umoru"

Lideri zemalja Evropske unije probdeli su noć pokušavajući da dogovore promene evropskih ugovora - bezuspešno.

Oštra budžetska disciplina i spoljna kontrola koju predlažu Nemačka i Francuska nisu se svidele svima, a glavni protivnik je, očekivano, Velika Britanija predvođena premijerom Dejvidom Kameronom.

Koju reč više o Britaniji i njenoj konfrontaciji sa kontinentalnim silama donosi nemački list Vestfalenblat.

"Dejvid Kameron je džentlmen. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Na samitu se obraćao kancelarki sa 'draga Angela’ i državnički naglašavao potrebu da se reši kriza evra. Ipak, britanski premijer je istovremeno najveći kočničar u Briselu. Za Kamerona bi politička katastrofa bila promena evropskih ugovora koja bi i Britaniju, zemlju funte, obavezala na kontrolu dugova. Kameron je anti-Merkozi", navodi taj list.

Vestfalenblat piše i da za Britaniju "porez na finansijske transakcije u okviru EU ne dolazi u obzir. Nadzor evropskih banaka? Radije ne. Kameron je britanskoj javnosti i evropskim političarima još u sredu, u autorskom tekstu za Tajms, otkrio kakvu će ulogu igrati na samitu za spas evra: 'Jesmo za promene ugovora – ali pod našim uslovima".

Vestfalenblat podseća i da Velika Britanija grca duboko u krizi, državni dug divlja, radikalne mere štednje izvode građane na masovne proteste. Nezaposlen je svaki peti Britanac mlađi od 25 godina. Industrija koja je bila pojam u svetu – više ne postoji.

Medicinska nega je legendarno očajna, državne penzije skromne. U kanti za smeće može se naći najavljeni plan sanacije prema kojem neće biti novih zaduživanja 2015. godine. Jer za tako nešto je potrebno da privreda zemlje godišnje raste 2,5 do 3 odsto, a realno je najviše jedan odsto i to sa inflacijom od pet procenata.

"Engleski pacijent leži na umoru, jedino što ga održava u životu je London kao finansijski centar, London u kojem se hedž fondovi i investicione firme i dalje kockaju, kao da slučaj Leman bradersa nije ni postojao. Tamo se i dalje obrću pare. Stoga bi bilo kakvo regulisanje finansijskih tržišta bilo pakao za Britaniju. Zato je još nekoliko sedmica pre samita Kameron rekao šta misli o oštrijem nadzoru – apsolutno ništa", navodi nemački list.

"Uz to šef konzervativaca spretno ispred sebe postavlja anti-evropejce iz svoje partije. Nedavno je 80 poslanika tražilo referendum o napuštanju Evropske unije. Ostalim mrziteljima Brisela i tradicionalno evroskeptičnim Britancima ne treba mnogo. Istupanje Britanije moglo bi da dovede u pitanje čitavu zajednicu i izazove domino-efekat. (") 'Spasite evro!’ – to je sada glavna parola. O spašavanju evropske ideje više niko ne govori."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.