NOVOSTIMA POTVRĐENO U ZAGREBU: Hrvatska daje zeleno svetlo za otvaranje poglavlja

Izvor: Večernje novosti, 18.Jul.2016, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"NOVOSTIMA" POTVRĐENO U ZAGREBU: Hrvatska daje zeleno svetlo za otvaranje poglavlja

Pet zahteva, ipak, ostaju i ako se ne ispune poglavlja neće biti zatvorena OD STALNOG DOPISNIKA MOGLI smo da tražimo odlaganje, ali želimo da budemo konstruktivni i daćemo "zeleno svetlo" za otvaranje poglavlja 23. i 24. Ovo je danas potvrđeno "Novostima" u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske, koja će se tako, danas popodne, pridružiti ostalim članicama EU koje će na međuvladinoj konferenciji podržati nastavak >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << našeg puta u Evropu. Ipak, iz Zagreba poručuju da "ostaju merila za zatvaranje poglavlja i da će oni svakih šest meseci procenjivati da li je postignut napredak i da li se primenjuje sve što se od Srbije traži". Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač kaže nam da postoji pet zahteva u odnosu na Srbiju, a prvi je da Srbija mora da obezbedi žrtvama rata pristup pravnoj proceduri, pa tako i naknadi štete. Drugi je zahtev u okviru poglavlja 23. da Srbija izbegava postupke kada je reč o hrvatskim građanima kroz zakon o univerzalnoj nadležnosti. To znači da Srbija neće moći da procesuira hrvatske državljane, a moraće i da preispita vlastito zakonodavstvo. Treći uslov je stalna saradnja sa hrvatskim državnim telima u rasvetljavanju sudbine nestalih, a četvrto što Zagreb traži je potpuna saradnja Beograda sa Hagom. Peti hrvatski uslov je da Srbija mora da primenjuje evropske okvire u zaštiti manjina, pa tako i hrvatske manjine u našoj zemlji. - Pratićemo pomno kako će taj proces da se odvija. Što se nas tiče, Srbija neće moći da nastavi put prema EU ako se se ne bude držala svih ovih zahteva - kažu u hrvatskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Vučić za RTS: Težak posao pred nama, otvaraćemo još više poglavlja

Izvor: RTS, 18.Jul.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da je otvaranje poglavlja 23 i 24 dobra vest za Evropu i Srbiju. Ističe da je zahvalan članicama EU na podršci, a posebno mađarskom ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu, koji je za Srbiju danas imao samo reči hvale. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.