NEMA USLOVA ZA UKIDANJE SANKCIJA Francuski diplomata jasno poručio vlastima u Prištini: ZSO suštinski element za normalizaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jul.2023, 16:21

"NEMA USLOVA ZA UKIDANJE SANKCIJA" Francuski diplomata jasno poručio vlastima u Prištini: ZSO suštinski element za normalizaciju

Jasna poruka francuskog diplomate.

Francuski ambasador u Prištini Olivije Gero izjavio je danas da Priština još nije ispunila uslove za ukidanje mera EU i istakao da vreme prolazi, ali da se ne primećuje nikakav napredak kada je reč o dodatnom smanjivanju prisustva kosovske policije i pripremama za izbore u četiri severne opštine na KiM.,

Gero je za Gazetu Ekspres rekao da očekuje sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prištinskih institucija Aljbina Kurtija početkom, kako je naveo, "školske godine", a da je do tada "lopta i dalje" u polju Prištine.

On je naglasio da je osnivanje Zajednice srpskih opština "suštinski element za normalizaciju odnosa" i dodao da ohrabruje vladu u Prištini da napravi "konkretan predlog statuta" ZSO.

Gero je rekao da su organizacija prevremenih izbora na severu KiM i stvaranje neophodne pravne osnove sastavni deo sporazuma postignutog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka i glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija.

- Ove izbore treba organizovati što pre - poručio je on.

On je rekao da cela Evropa očekuje pobolјšanje situacije i konkretne akcije vlade u Prištini u pravcu deeskalacije, kao i da to zahtevaju i SAD i NATO.

- Ne vidimo napredak ni u vezi sa vanrednim izborima, kao ni kada se radi o usvajanju podzakonskih akata u skladu sa članom 72. Zakona o izborima o lokalnoj samoupravi. Bez odobrenja podzakonskog akta građani Kosova ne mogu da koriste pravo koje im daje ovaj zakon - rekao je Gero .

On je ponovio da su mere koje preduzima EU reverzibilne, i da ne treba da budu shvaćene olako, i naglasio da vlada u Prištini još nije ispunila neophodne uslove za njihovo ukidanje.

- Vreme prolazi, a mi ne vidimo nikakav napredak - rekao je Gero.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Francuski ambasador: Izbore na severu Kosova treba organizovati što pre

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Jul.2023

Ambasador Francuske na Kosovu Olivije Gero izjavio je danas da bi što pre trebalo da se održe novi izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosovu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.